Otvoreno Pismo Todoriću čovjeka koji je snimio film "GAZDA"

maks slaviček, slviček, maks slaviček, Ivica Todorić
...iskoristim tu priliku kako bih Vas zamolio za odgovore na nekoliko pitanja koja me već dugo muče. Neka od njih datiraju još iz vremena nastanka Agrokora, iako mi niti za taj koncern više nije jasno kada je točno osnovan.
Uvjeren sam da ćete, kao osoba za koju eto sada primjećujemo da je željna doprinijeti dolasku do istine o Agrokoru, sa zadovoljstvom odgovoriti na moja pitanja, bilo putem e-maila ili Vašeg popularnog bloga.
Naravno, moj poziv na intervju i dalje stoji", napisao je Dario Juričan u pismu Ivici Todoriću.
Pitanja za Todorića
1. Kada je osnovan vaš prvi obrt? Vi navodite da je osnovan 1976., iako to niti Vaš otac u razgovoru s mojom ekipom nije potvrdio. Kao godinu osnutka Agrokora na službenom webu Agrokora ste navodili 1976., iako je Agrokor osnovan tek 1989. Čemu ta laž?
2. U intervju Globusu 2000. naveli ste da ste diplomirali 1976. Međutim, prema dokumentaciji Ekonomskog fakulteta diplomirali ste 1985. s tezom Proizvodni i neproizvodni rad?
3. Osnivački kapital Agrokora u vašem udjelu je bio milijun maraka. Vaš stric je uložio pola milijuna maraka. Koliko je u oba udjela zaista bilo Vašeg novca?
Trgovine, krediti, kupnja zemljišta
4. Na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru otvorili ste prvu trgovinu 1987. Da li je točno da ste propali u roku od godine dana?
5. HNB vas je prijavio Državnom odvjetništvu zbog nenamjenskog trošenja kredita ZABA-e iz 1991. za otkup pšenice iz Robnih rezervi. Financijska policija je u svom Izvještaju iz 1994. o tom slučaju dopis poslala Vladi Republike Hrvatske, na ruke gospodinu potpredsjedniku Vlade Vladimiru Šeksu. Da li g. Šeksu možete zahvaliti što niste snosili nikakvu prekršajnu ni kaznenu odgovornost?
6. Tko vam je iz struktura Grada Zagreba omogućio povoljnu kupovinu zemljišta u zagrebačkoj Aveniji Vukovar (današnje zgrade Plive i Kreditne banke)?
7. Kome je vaša tvrtka Agros Trading u Švicarskoj prodala žito 1994. iz Robnih zaliha i po kojoj cijeni? U medijima i na Saborskom povjerenstvu ste dali iskaz da ste na tom poslu izgubili novac. Jeste li tužili državu zbog uskraćene dobiti?
8. Kolika je bila vrijednost zaliha u zadarskoj Sojari u trenutku kada ste je preuzeli?
Todorićevi ljudi
9. Šef pravne službe Agrokora je došao 2003. u Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) povodom Rješenja agencije kojim se privremeno zabranjuje širenje Konzuma i tom prilikom je prijetio djelatnicima Agencije da će dobiti otkaz. Da li ste ga Vi za to ovlastili ili instruirali? Kako komentirate činjenicu da su na Prekršajnom sudu sve prijave AZTN-a protiv Agrokora i njegovih tvrtki odbačene?
10. Tko vas je iz državnog vrha i članova VONS-a sprječavao da kupite PIK Vrbovec?
11. Kakva je Vaša uloga u postavljanju Joze Petrovića za šefa maloprodaje u INA-i? Navodno, presudna.
12. Hrvatsko mirovinsko osiguranje (HMO) zaključilo je 29. rujna 1998. s Agrokorom ugovor o zamjeni dionica. Na temelju tog ugovora Hrvatsko mirovinsko osiguranje prenijelo je društvu Agrokor 114 109 dionica četiri društva (Zvijezda d.d. Vinkovci, Društvo, Hotel Intercontinental d.d. Zagreb i Silos d.d. Vinkovci) ukupne nominalne vrijednosti 17.788.100,- DEM od čega su 15.443 dionice Društva u zamjenu za 177.881 dionicu jednog društva (PIK Vrbovec d.d. Vrbovec) nominalne vrijednosti 17.788.100,- DEM. Dionice su zamijenjene u odnosu 1:1, odnosno zamijenjene su za dionice iste nominalne vrijednosti. Zamjena nije obavljena prikupljanjem javnih ponuda i nije obavljena procjena vrijednosti dionica koje se zamjenjuju što nije u skladu s člankom 20. Pravilnika o prodaji i zamjeni dionica, udjela i prava kojim je određeno da Komisija za izbor najpovoljnijeg ponuditelja, na prijedlog Uprave Hrvatskog mirovinskog osiguranja, utvrđuje procjenu vrijednosti dionica koje se daju odnosno primaju. Tko je bila vaša kontakt osoba u HMO-u s kojom ste dogovarali ovaj posao?
Poslovanje Konzuma
13. Prvi Superkonzum u Zagrebu otvorili ste 1995. Građevinsku dozvolu ste dobili 1996., a Uporabnu dozvolu 2015., 20 godina nakon otvaranja trgovine. Jeste li za to snosili prekršajnu odgovornost? Jesu li osobe u Gradu snosile odgovorenost što Vas nisu prijavile?
14. Prvi SuperKonzum gradila je za tu priliku osnovana tvrtka KonKor kojoj je na čelu bio dotadašnji partner Nikice Valentića građevinar Dubravko Rebrina. Nakon što prestaje biti primjer Nikica Valentić osniva NIVA-u i Dubravko Rebrina je ponovo partner s Valentićem. Jeste li pomogli Nikici Valentiću s osnivačkim kapitalom za NIVA-u koji je iznosio milijun maraka?
15. Koja je bila uloga nekadašnjih djelatnika velikih sindikalnih centrala Mate Greganića i Vitomira Begovića u Agrokoru?
16. Sutkinja Trgovačkog suda Ivana Mlinarić nakon 7 godina 2001. odbacila je tužbu Malih dioničara (Uni)konzuma za ukidanjem odluka Skupštine nakon koje preuzimate (Uni)konzum. Koja je priroda vašeg odnosa s čelnicima Trgovačkog suda?
17. Tko su bili lokalni SDP-ovci koji su vam pomogli u projektu punionice Jana i jesu li primjereno nagrađeni za brzu i učinkovitu kupovinu zemljišta?
18. Koja je bila funkcija Slobodana Ljubičića Kikaša u Agrokoru? Je li Slobodan Ljubičić primjereno nagrađen za povezivanje i razvijanje projekata Vas i gradonačelnika Bandića?
Obiteljska rezidencija
19. U lokacijskoj dozvoli dvorac Kulmer bio je predviđen za hotel, a sada je Vaša obiteljska rezidencija. Kulmer ste za dva milijuna eura otkupili od Agrokora. Hypo banka vam je dala hipotekarni kredit u vrijednosti od 30 milijuna eura. Tko su vaše kontakt osobe u Gradu Zagrebu koje su vam savjetovale i omogućile gradnju Kulmera? Kakav je uloga gradonačelnika Milana Bandića u projektu Kulmer? Tko su vaše kontakt osobe u Hypo (Addiko) banci koje su Vam omogućile kredit?
20. Tko su Vaše kontakt osobe iz Hrvatske odvjetničke komore koji su vršile pritisak na odvjetnike Barbare Kulmer kao i na njihove vježbenike?
21. Kako bi se u Bjelovarskoj ulici u Sesvetama sagradio Superkonzum izmijenjen je GUP i Superkonzum je pretvoren u 'trgovačko-kulturni centar'. Na katu Superkonzuma sagradili ste Muzičku školu. Natječaj za Muzičku školu Grad Zagreb je objavio tek godinu dana kasnije. Ugovor između Grada Zagreba i Superkonzuma o najmu gornjeg kata za potrebe Muzičke škole potpisao je gradonačelnik Bandić. Tko su Vaše kontakt osobe u Gradu Zagrebu koje su vam savjetovale i omogućile SuperKonzum Sesvete? Na koji način ste se odužili gradonačelniku Bandiću za taj projekt?
22. Kad ste kupovali zemljište za Konzum u Turininoj ulici u Zagrebu od Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića, jeste li znali da je postojala obveza da se na tom zemljištu sagradi centar za skrb o invalidima?
Razvoj demokracije
23. Vi osobno ste 2000. dali emisaru Liberalne stranki 50.000 kuna u gotovini -„ za razvoj demokracije", rekli ste mu tada. Koliki ste iznose davali ostalim strankama za razvoj demokracije? Tko su bile osobe koje su preuzimale novac od Vas? Koliko ste ukupno novca dosad podijelili strankama?
24. Od supruge guvernera Željka Rohatinskog otkupili ste tvrtku Romah. Romah je kasnije pro forma poslovala u Vašem vlasništvu. Koji je bio stvarni razlog kupovine te tvrtke?
25. Zašto ste od Ninoslava Pavića kupili tada bezvrijednu tvrtku mStart za 43,6 mil. kuna?
26. Zajednici uljara i maslinara Hrvatske blokirali ste pri Ministarstvu poljoprivrede, preko tvrtke Zvijezda, registraciju Dalmatinskog maslinovog ulja. Koji je bio razlog te blokade?
27. Koju vam je ulogu u gospodarstvu namijenio HDZ i predsjednik Franjo Tuđman?
Otok Smokvica
28. Ministar državne imovine Goran Marić tvrdi da je Agrokoru godinama tolerirano neplaćanje zakupa i bespravnog korištenja pomorskog dobra na otočiću Smokvica Vela kraj Rogoznice, na kojem je Vaša obitelj ljetovala, te da je nenaplaćeno ostalo čak 230 milijuna kuna, a od čega je oko 200 milijuna kuna otišlo u zastaru. Smatrate li to dobrim primjerom poslovanja?
29. S kojim pravom su Vaši zaštitari tjerali sve one koji su htjeli pristati na Smokvicu, kad niste imali koncesiju za njeno korištenje?
30. Pod kojim ste uvjetima tvrtku Grafoplast, koja je unatoč raskidu ugovora o zakupu od strane vlasnika otoka godinama nastavila koristiti Smokvicu, nedavno vratili Anti Lušiću? Hoće li on platiti ogromni dug nastao između 2008. i 2017., u vrijeme dok je vlasnik Grafoplasta bio Agrokor?", pita Juričan.
Prenosi...
​U ime Hrvatskog Vojničkog Reda
ČUVARI DOMOVINE​
​Mario Maks Slaviček​​