Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatske mreže protiv siromaštva

branitelji, ovrhe, Zakon, Ante Deur, siromaštvo, branitelji, Hrvatska, ZUV HGP

Konferenciju je organizirala Hrvatska mreža protiv siromaštva u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Na konferenciji je sudjelovala i predsjednica Europske mreže protiv siromaštva.

Hrvatska mreža protiv siromaštva hrvatska je organizacija civilnog društva koja u partnerstvu s državnim institucijama kreira koncept borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj definirajući uzroke siromaštva i socijalne isključenosti i čimbenike koji vode istome te predlažući mjere za podizanje hrvatskih građana iz siromaštva i socijalne isključenosti i sl. Europska mreža protiv siromaštva također je organizacija civilnog društva, no okuplja sve nacionalne mreže punopravnih članica zemalja Europske unije i šire.

Na dan održavanja konferencije 27. siječnja 2015. također je bio stoti dan trajanja demokratskih prosvjeda hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja. Tim prosvjedima hrvatski branitelji skreću pozornost hrvatskih državnih institucija i hrvatske javnosti na sustavno isključivanje hrvatskih branitelja i probleme s kojima se susreće
braniteljska i stradalnička populacija. Gaženje ljudskog dostojanstva, kršenje ljudskih prava, ponižavanje, marginalizacija, diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i sl. svakodnevica su koju danas živi braniteljska i stradalnička populacija obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata.

Društveno poražavajući čimbenik jesu i brojna samoubojstva hrvatskih branitelja zbog čega je organiziran mimohod „Jedan križ za jedan život". Cilj mimohoda bio je simbolički upozoriti na loš odnos hrvatskih državnih institucija prema hrvatskim braniteljima kojim se potiče branitelje na samoubojstva pa tako danas brojimo preko 3000 samoubojstava koje su počinili branitelji.
U proteklih 100 dana prosvjeda branitelja Hrvatska mreža protiv siromaštva nije smatrala potrebnim kontaktirati prosvjednike te se detaljnije informirati o njihovim problemima i razlozima prosvjeda.

Dok Hrvatska mreža protiv siromaštva ignorira branitelje, oni pažljivo prate njihov rad uključujući i spomenutu konferenciju. Zbog toga možemo argumentirano konstatirati da Hrvatska mreža protiv siromaštva, suprotno povijesno-činjeničnoj stvarnosti, elementarnoj logici i zdravom rasuđivanju, u koncept borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj ne uvodi „velikosrpsku agresiju i okupaciju Republike Hrvatske" kao ključni uzrok siromaštva u Republici Hrvatskoj.

Sigurni smo, gospodine Žganec , da ćete se složiti s mišljenjem hrvatskih branitelja i stradalnika obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata o tome da su kompetencije koje treba imati predsjednik jedne nacionalne mreže, organizacije civilnog društva koja se bori protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj:

- sposobnost prepoznavanja da je „oružana agresija i okupacija" praćena ubijanjem, razaranjem, paljenjem, silovanjem i sl. najveće zlo koje se može dogoditi nekom narodu te najveći uzrok siromaštva i socijalne isključenosti;
- sposobnost prepoznavanja da se „cijena" obrane i oslobađanja od agresije i okupacije „plaća" uništenim ljudskim životima, a cijenu imperijalističke i velikosrpske agresije i okupacije svojim životima „platili" su hrvatski branitelji i hrvatski narod: desetci tisuća su poginuli, desetci tisuća ostali su invalidi, visok je postotak pobola i smrtnost među braniteljskom populacijom, desetci tisuća djece ostali su bez očeva, tisuće hrvatskih građana prošlo je iskustvo koncentracijskih logora, tisuće hrvatskih žena je silovano itd.;

- sposobnost prepoznavanja da se ljudsko dostojanstvo i ljudska prava preživjelih siromašnih, poniženih i obespravljenih hrvatskih branitelja; siromašnih, poniženih i obespravljenih silovanih žena tijekom velikosrpske agresije i okupacije te siromašnih, poniženih i obespravljenih zatočenika koncentracijskih logora, i dr., ne smiju prešućivati, ignorirati, zanemarivati, gurati pod tepih, banalizirati ili trivijalizirati.

Uz pretpostavku da ste se složili s gore navedenom tvrdnjom, gospodine Žganec, hrvatskom narodu i hrvatskim građanima dužni ste pojasniti:
- zašto Hrvatska mreža protiv siromaštva u koncept borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj ne uvodi „velikosrpsku agresiju i okupaciju Republike Hrvatske" kao ključni uzrok osiromašenja Republike Hrvatske?

- zašto Hrvatska mreža protiv siromaštva kreira koncept borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj koji probleme osiromašenih, poniženih i obespravljenih hrvatskih branitelja, silovanih žena za vrijeme velikosrpske agresije i okupacije, zatočenika srpskih koncentracijskih logora i svih drugih žrtava velikosrpske agresije i okupacije, neće smatrati relevantnom temom za područje borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik ZUV HGP
Ante Deur