Otkriveni novi detalji kornatske tragedije: Strašna temperatura stigla je prije vatre i ubila vatrogasce

kornati, kornatska tragedija
Novo vještačenje je pokazalo da su "kobnog 30. kolovoza 2007., u klancu iznad uvale Šipnat na Kornatu, vatrogasci stradali od posljedica južnoga kraka požara s eruptivnim efektom, te mogućeg spajanja tog požara s krakom vatre koja je dolazila sa sjevernog dijela". Utvrdio je to tim stručnjaka Instituta "Ruđer Bošković".

Zbog nagiba terena i jakog vjetra, došlo do pojave eruptivnog efekta, odnosno zapaljenja nesagorivih plinova i sagorijevanja eteričnih ulja te raslinja. U takvim se uvjetima razvija temperatura od oko dvije tisuće stupnjeva. Takav se požar javlja isključivo u klancima, i to uzlazno, piše Slobodna Dalmacija navodeći objašenje geologa Gorana Kniewalda.

Kniewald, inače vještak za okolišnu forenziku koji je svojedobno bio i član ekspertne skupine Interpola, je na nastavku suđenja Draženu Slavici rekao kako je ovakav efekt proizveo južni krak požara te kako postoji mogućnost da se taj krak spojio sa sjevernim, zbog čega je nastala još viša temperatura.

U prijašnjim se vještačenjima kao uzrok smrti vatrogasaca navodio eruptivni požar, te izgaranje nehomogene plinske smjese, dok je Kniewald pojasnio kako je požar s eruptivnim efektom sličan, ali ne i jednak tim pojavama.

Prema novim nalazima strašna temperatura stigla je prije vatre i ubila vatrogasce. Vještačenjem je utvrđeno i da je koban bio sam ulazak vatrogasaca u klanac u koji nikada nisu ni trebali ići. Vještak je zaključio da ljudske snage nisu mogle gasiti požar na Kornatu. Tamo ih je mogao spasiti jedino kanader koji je u to vrijeme bio preusmjeren na Vodice. Iznošenje vještačenja se nastavlja i danas.

vijesti.hr