Otkrivena nova afera 'grupe Borg': ekipa okupljena oko ministrice željela je ovladati i Inom i HEP-om!?

afera hotmail
Čini se da jučerašnja neopoziva ostavka ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, Martine Dalić, zbog afere 'Hotmail', neće umiriti situaciju na političkoj sceni. Nacional, analizirajući sadržaj objavljenih mailova ministrice Dalić i 'Borg Grupe', piše da je dio ljudi upletenih u aferu Hotmail sudjelovao i u pripremi plana za otkup Ine te prodaju dionica HEP-a.

To je, piše Nacional, potvrdilo i nekoliko izvora. Prema tim tvrdnjama Ante Ramljak, bivši izvanredni povjerenik u Agrokoru, bio je tvorac ideje da se prodajom 25 posto HEP-a skupi novac za otkup Ine koja je plasirana na početku mandata Plenkovićeve vlade.

Model koji je predložio Ramljak navodno je propao zbog protivljenja unutar HDZ-a te tadašnjeg HDZ-ovog koalicijskog partnera Mosta.

Neformalni savjetnici su, prema pisanju Nacionala, djelovali mimo službenog savjeta koji je oformila Vlada i koji se bavio modelima otkupa. Iako se Dalić dosad smatrala idejnim začetnikom plana o prodaji dijela HEP-a kako bi se od mađarskog MOL-a otkupila Ina, ispada da je iza te ideje ipak bio Ramljak, ali i još jedan član neformalne ‘grupe Borg' - Branimir Bricelj iz Altera Corporate Financea.

Ramljaka je, piše Nacional, formalno angažirala tvrtka Morgan Stanley koja je i za prethodnu Vladu radila procjenu IPO-a HEP-a, no Ramljak je održao prezentacije tog modela nadležnim Vladinim tijelima. Također, navodi se da je Ramljak imao povjerljive informacije o Ini. Dodaje se i da su u grupi za Inu bili članovi Mosta koji su, baš kao i kod Agrokora, odbijali prodaju HEP-a predlažući drugačiji model za Inu, što je razljutilo HDZ.