Otkrivamo tko je Hercegovac koji je za Bandića založio svoje vile i stanove

Jozo Bogdan

... šestoro ljudi. Četiri osobe stavile na raspolaganje svoje nekretnine, a navodno se uglavom radi o stanovima u Zagrebu.

Iako se službena potvrda nije mogla dobiti na sudu, a Bandićevi branitelji također nisu bili raspoloženi za razgovor na tu temu, kao "jamci" se spominju osobe vezane za širokobriješku tvornicu za preradu aluminija FEAL.

Jedan od njih je i poznati poduzetnik Jozo Bogdan, vlasnik i direktor FEAL-a. Provlače se i imena drugih osoba povezanih s Bogdanom i njegovom tvrtkom, te njegove sestre Zdravke Čolak, koja je navodno također pod zalog dala svoju nekretninu. Ukupno se radi o osam ili devet nekretnina.

I odvjetnik dao stan
Kao što je već bilo objavljeno, jedna od ponuđenih nekretnina zapravo je stan od više stotina kvadratnih metara u centru Zagreba u vlasništvu odvjetnika Krešimira Krsnika. Sada mu se, kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih istrazi, pridružio još jedan odvjetnik koji je za jamstvo Bandiću ponudio hipoteku na svoju nekretninu, točnije vikend kuću na jednom od jadranskih otoka.

Međutim, nadležni sudac istrage te nekretnine kao jamstvo nije prihvatio već je odredio Bandiću jamčevinu od okruglo 15 milijuna kuna, ali u gotovom novcu, kako je izravno naznačio u svojoj odluci. Sudac očito nije smatrao da je jamstvo u nekretninama ponuđeno na zadovoljavajući način.

Naime, i sami odvjetnici su na ročištu istaknuli kako za tri nekretnine još nemaju dovršene eleborate o procjeni njihove vrijednosti. Pet elaborata su predali u spis. Usto, navodno nisu imali ni potpunu dokumentaciju o vlasništvu i suglasnosti svih vlasnika da u svrhu jamstva zagrebačkom gradonačelniku zalažu svoje nekretnine.

Tako će Bandić, u slučaju da izvanraspravno vijeće Županijskog suda potvrdi odluku suca istrage i odbije najavljenu žalbu USKOK-a, morati uplatiti na poseban račun suda 15 milijuna kuna, ako želi izići na slobodu.

Žalba USKOK-a
Međutim, to nije jedina mogućnost, jer Vijeće naravno može i uvažiti žalbu USKOK-a te odbiti jamčevinu: No isto tako može i preinačiti rješenje suca istrage. Dakle, postoji mogućnost da Vijeće prihvati ne samo jamstvo u gotovini nego i u ponuđenim nekretninama. Preduvjet za to je da branitelji uz žalbu prilože kompletnu dokumentaciju u pogledu tih nekretnina, njihovih vlasnika, suglasnosti i elaborata.

Odluka o tome neće biti donesena prije kraja sljedećega tjedna, jer je rok za žalbe tri radna dana. A to znači da će izvanraspravno vijeće odlučivati o rješenje u koje se odnosi na jednomjesečni istražni zatvor koji će u tom trenutku već isteći. Naime, Bandić i ostali uhićeni su 19. listopada tako da im 19. studenoga, dakle u srijedu, istječe jednomjesečni zatvor koji im je ovoga tjedna iz trećeg pokušaja sudac istrage zamijenio jamstvima i mjerama opreza.

Sudu istječu rokovi
U konačnici, sudac istrage će prije morati odlučivati o vjerojatnom prijedlogu USKOK-a da se Bandiću i ostalima produlji istražni zatvor nego što se pravomoćno odluči i o prvih mjesec dana. Do takvog pomalo apsurdnog razvoja događaja, došlo je prvenstveno zbog toga jer je drugostupanjsko vijeće dva puta ukidalo odluke suca istrage i vraćalo mu predmet na ponovno odlučivanje.

Tako sada postoji teoretska mogućnost da sudac istrage produlji istražni zatvor za još dva mjeseca, a da drugostupanjsko vijeće koji dan kasnije zauzme stav da uopće nije bilo osnova ni za prvih mjesec dana. Ili obrnuto. Takvu, nazovimo to, zavrzlamu na zagrebačkom Županijskom sudu ne pamte.

Jutarnji list