Otet brod sa 600 ljudi koji je plovio za Hrvatsku?

brod

... a grčka Ratna mornarica uputila je u pomoć jednu fregatu, piše Jutarnji.hr.

Nije jasno u čijim je rukama moldavski brod „Blue Sky M" s kojega je talijanska Obalna straža uhvatila poziv za pomoć i odmah ga prenijela grčkoj Obalnoj straži, jer se po radarima čini da je brod u grčkim teritorijalnim vodama blizu Krfa, manje-više na istoj poziciji na kojoj se zapalio Norman Atlantic , te u manje-više istovrsnoj olujini.

U pozivu za pomoć, poslanome mobitelom na telefonski urgentni brod talijanske Obalne straže, govorilo se o oružanim ljudima na brodu, ali možda je posrijedi nesporazum.

Kako javlja grčka državna televizijska mreža Nerit, grčka Obalna straža poslala je prema moldavskom brodu dva helikoptera, a grčka Ratna mornarica uputila je u pomoć jednu fregatu. S tih helikoptera javljaju da ne primjećuju nikakvu naoružanu čeljad. Prema istom izvoru na brodu je oko 600 izbjeglica iz Sirije.

Čini se da su posrijedi ilegalni useljenici, kojima je cilj bio domoći se Europske unije.

Talijanski izvori zaključuju da brod pluta bez kontrole i da su ga napustili oni koji su njime upravljali, možda ilegalni paseri, šverceri ljudima.

Grčka televizija navodi da je brod imao prispjeti u Hrvatsku, ali to može biti i lažni cilj, dostavljen lučkim vlastima, jer je malo vjerojatno da bi brodom ulazili u Hrvatsku, koja nije u schengenskoj zoni. S druge strane, ako je i hrvatska postala cilj prekomorskih invazija, onda se treba zabrinuti.

U Italiju se godišnje, uglavnom morem, ubacuje u prosjeku 20.000 ilegalnih useljenika. Bilo ih je i na trajektu Norman Atlantic, pa se čak sumnja da su oni i zapalili taj brod pokušavajući se nekako spasiti smrzavanja u brodskoj garaži, gdje su se krili pod kamionima.

Hrvatska ima obalu koju nije moguće nadzirati osim jakim radarima - a kupila je smeće od radara, dok prijatelji okoliša smatraju da nikakvi radari nisu potrebni, jer da ugrožavaju okoliš i ljude.