Osumnjičeni za silovanje po zakonu bi trebali dobiti 26 godina zatvora

silovanje, osumnjičeni, silovanje, pismo, silovanje, maloljetnica

Sedmorica mladića osumnjičenih za silovanje djevojke u Zadru mogu po zakonu dobiti najviše 26 godina zatvora. Do toga bi se trajanja zatvorske kazne došlo pukim zbrajanjem odredbi kaznenog zakona po kojima ih se sumnjiči.

Prijavljivani su za više kaznenih djela.

"Teško kazneno djelo protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. i 2., teško kazneno djelo protiv spolne slobode iz čl. 154. st.1., bludnih radnji iz čl. 155. st. 1., iskorištavanja djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i st. 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona", potvrđeno je Indexu sa zadarskog Županijskog suda.

Sva ova pobrojana kaznena djela zajedno bi iznosila 26 godina zatvora, no teško je vjerovati da će ijedan od njih toliko dobiti. Naime, sudska praksa i norma upućuju na objedinjavanje kazni po kojima se ne služe uzastopne kazne nego se kazna pretvara u jedinstvenu - kraću od one koju bi dobili ukupno. Suci imaju prilično široke ovlasti u objedinjavanju kazni.

Objedinjena kazna ne može biti kraća od najviše pojedinačne izrečene kazne ni dulja od najveće mjere dugotrajnog zatvora.

S obzirom na to da su prijavljeni za silovanje u dobi od 17 do 19 godina, još je jedna zapreka da ih se osudi na više od 20 godina zatvora. Kazna od 20 godina zatvora smatra se dugotrajnom kaznom, a ona se ne može izreći osobama koje su u vrijeme počinjenja djela bile maloljetne.

Prijavljena su dvojica 19-godišnjaka, trojica 18-godišnjaka, i dvojica 17-godišnjaka.

Jednostavnom matematikom, kada se uzme da su, prema kaznenoj prijavi koju je podnijela policija, tinejdžericu silovali godinu dana, proizlazi da bi se čak petorica mogla izvući od dugotrajne kazne.