Osnovana nova stranka Generacija obnove(GO!)

Generacija obnove, Hrvatska zemlja
U subotu, 4. veljače 2017., na Osnivačkoj skupštini u Delnicama osnovana je nova politička stranka, Generacija obnove (GO!).

Osnivači Stranke ističu da je riječ o političkom pokretu mladih ljudi okupljenih oko ideje da je Hrvatskoj neophodna:

- generacijska smjena u političkim, ekonomskim, obavještajnim, pravosudnim i kulturnim strukturama hrvatskog društva,

- korjenita promjena gospodarske politike u smjeru poreznog rasterećenja i povećanja ekonomskih sloboda,

- zaštita suvereniteta i nacionalnih interesa hrvatske države te kulturnih posebnosti hrvatskoga naroda od globalizacijskih i migracijskih procesa,

- reafirmacija tradicionalnih vrijednosti poput obitelji, nepovredivosti ljudskoga života i slobode govora.

Za predsjednika stranke izabran je Frano Čirko (26, Zagreb), a u predsjedništvo su izabrani i Ivan Topić (30, Delnice), Davor Dijanović (29, Bjelovar), Marko Raič (24, Zagreb), Tomislav Smoljan (28, Zagreb), Leo Marić (25, Vinkovci), Helena Marić (28, Zagreb), Ivan Grubišić (19, Zagreb) i Dino Rušinović (25, Split).

Nakon Osnivačke skupštine održana je konstituirajuća sjednica Predsjedništva na kojoj su Davor Dijanović i Ivan Topić izabrani za dopredsjednike stranke, Marko Raič za glavnog tajnika, Tomislav Smoljan za političkog tajnika, a Leo Marić za međunarodnog tajnika.

U svojem govoru, novoizabrani predsjednik Generacije obnove Frano Čirko objasnio je razloge osnivanja novog političkog pokreta mladih te je dao ocjenu dosadašnjeg stanja na hrvatskoj desnici.

Ono što je potrebno zapaziti jest činjenica da je Generacija obnove (GO!) prva politička stranka u Hrvatskoj koja u svojim načelima otvoreno zagovara pravo na samoodređenje Hrvata u BiH. Naime, dvanaesto načelo GO-a glasi: „Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivni narod imaju pravo na samoodređenje, a dužnost hrvatske države je zaštita njihovih prava i političkog položaja".

Pored toga, vrijedi spomenuti da je pored ostalih zastava na osnivačkoj skupštini istaknuta i zastava Hrvatske Republike Herceg Bosne.