Orkanska bura, uništeni automobili, rasvjeta, puše i do 140 km/h

orkanska bura

... navečer izmjeren je udar bure od 137 km/h, a u Brelima 132 km/h. Prema službenim podacima DHMZ-a, u Makarskoj su udari bure dosezali 115 km/h, a na Marjanu 97 km/h, javljaju hrvatski mediji.

Jaka bura s olujnim udarima u Splitu dovoljna je da bila da se dogode i prve materijalne štete. Tijekom dana bura je lomila grane i rušila kontejnere u različitim dijelovima grada, a navečer je uspjela srušiti rasvjetni stup u ulici Domovinskog rata.

Oujni vjetar rušio je i stabla nedaleko zadarske osnovne škole Petar Preradović. Stablo je smrskalo dva automobila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini, materijalna šteta je prilično velika. No, prava je sreća da se nitko nije našao u blizini jer je moglo doći do puno gorih posljedica od materijalne štete.

Utorak donosi jaku tramontanu s olujnim udarima, a naročito će podno gorja biti i orkanskih udara. Slabljenje vjetra očekuje se tek u drugom dijelu srijede. Nakon stabilnog i toplog razdoblja, jesen je potkraj prošli tjedan i na početku ovoga pokazala i svoje drugo lice, koje uključuje kišu, ponegdje i obilnu, jak i olujan vjetar, u najvišem gorju i snijeg.

U utorak će kiše biti manje, sredinom tjedna sasvim će izostati, a od petka je ponovno mjestimice moguća. Jedno od područja Hrvatske gdje je tijekom utorka najveća vjerojatnost za kišu je krajnji istok, gdje će biti i najoblačnije, iako slabe kiše može biti još ponegdje u Posavini, Slavoniji i Podravini.

Bit će vjetrovito uz mjestimice jak, moguće na udare i olujan sjeverni vjetar, a dnevna temperatura zraka uglavnom od 10 do 14 stupnjeva.

U središnjoj će Hrvatskoj biti malo toplije, uz jutarnju temperaturu od 5 do 8 stupnjeva, te poslijepodnevnu između 13 i 16 stupnjeva. Uz djelimice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku, samo će mjestimice biti kiše.

Ponegdje će puhati jak, na udare moguće i olujan sjeverac i sjeveroistočnjak, kojeg će biti i u gorju. Na obali sjevernog Jadrana pak puhat će bura, prema otvorenome moru i tramontana, također jaki i olujni, ponegdje i s orkanskim udarima.

Najviše će sunca biti u Istri, no uz promjenljivu naoblaku sunčanih će razdoblja biti gotovo posvuda. Dužinom obale na snazi je crveno upozorenje Meteoalarma zbog jakog vjetra.

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - upozorava Meteoalarm.