Orešković u Vatikanu o Stepincu, izbjegličkoj krizi i Hrvatima u BiH

 Tihomir Orešković, izbori u RH,  Tihomir Orešković,  Tihomir Orešković, Milijan Brkić,  Tihomir Orešković, berlin, Angela Merkel,  Tihomir Orešković,  Tihomir Orešković,  Tihomir Orešković, Kolinda Grabar Kitarovi?,  Tihomir Orešković,  Tihomir Orešković, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo I., Papa Franjo

"Što se kardinala Stepinca tiče, kanonski postupak je završio i svi uvjeti za proglašenjem Stepinca svetim su zadovoljeni", kazao je izvor u Banskom dvorima, pojašnjavajući da kod Svetog Oca ne postoji dilema o njegovoj svetosti, ali da u to pokušava uvjeriti i "braću iz susjedne, bratske Srpske Pravoslovne Crkve (SPC)".

"Za njega je neosporno da je Stepinac svetac, da je živio svetim životom, ali želi u to uvjeriti i SPC", pojasnio je vladin izvor.

U cilju promicanja ozračja povjerenja i ekumenskog dijaloga papa Franjo je je zbog protivljenja SPC-a kanonizaciji Stepinca predložio osnivanje Mješovitog povjerenstva pod predsjedanjem Svete Stolice koje bi raspravilo sva pitanja vezana uz osobu hrvatskog kardinala.

Izvor u vladi ne poriče da se radi o "vrlo neuobičajenom" potezu Pape, ali da tom "velikodušnom gestom" te kroz "iskreni dijalog" s predstavnicima SPC-a u Mješovitom povjerenstvu želi otkloniti sumnje u svetost kardinala Stepinca.

Pred Mješovito povjerenstvo stavljena je zadaća zajedničkog iščitavanja osobe kardinala Alojzija Stepinca u kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa prije, za vrijeme i poslije Drugoga svjetskog rata.

Hina