Opet pala presuda Tomislavu Horvatinčiću?

Tomislav Bevanda, presuda

Prema neslužbenim informacijama sa zadarskog Županijskog suda, čini se da ni nakon više od osam godina nije izgledno pravomoćno okončanje kaznenog postupka protiv zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića (72), optuženog za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro.

Naime, čini se da ni posljednja osuđujuća presuda za Horvatinčića, donesena u ožujku na Općinskom sudu u Šibeniku, nije prošla “kontrolu” na drugostupanjskom, Županijskom sudu u Zadru. Prema neslužbenim informacijama, prvostupanjska osuđujuća presuda ukinuta je iz formalnih, procesnih razloga.

Odluka čeka slanje

Treba istaknuti da odluka o podnesenim žalbama još nije otpremljena sa Županijskog suda u Zadru, tako da za sada nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu. No, znakovita je i sama činjenica da ni nakon gotovo dva mjeseca, odnosno više od mjesec i pol, jer sjednica vijeća održana je u prvoj polovici rujna, odluke još nema. Istina je da propisanog roka za donošenje odluke nema, ali je, primjerice, isti sud prijašnju, tada oslobađajuću presudu ukinuo i odaslao nižem sudu u roku manjem od mjesec dana.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, zadarski suci ovaj su put bili skloni potvrditi osuđujuću presudu, smatrajući da su sva činjenična utvrđenja nižeg suda pravilna te da bi došle u obzir samo manje preinake izrečene kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora. No, utvrdili su da je jedan od žalbenih navoda obrane, strogo formalne prirode, posve osnovan te da bi potvrđivanje presude bilo u suprotnosti s ustaljenom sudskom praksom. Konkretno, radi se o prigovoru da je predmet dovršen i nepravomoćno presuđen na stvarno nenadležnom sudu.

Naime, Horvatinčiću se sudi za kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće s dvoje smrtno stradalih, za koje je kaznenim zakonom iz 1997., koji je u vrijeme nesreće bio na snazi, zaprijećena zatvorska kazna od tri do deset godina. Zbog načela primjene blažeg zakona Horvatinčiću nije moguće izreći težu kaznu iako se kazneni zakon u međuvremenu više puta mijenjao te je za kazneno djelo za koje ga se progoni najprije povećana maksimalna kazna do 12, a potom i do 15 godina zatvora.

Promjena nadležnosti

Međutim, iako te izmjene zakona neće imati nikakav utjecaj na ishod suđenja Horvatinčiću, posljednje izmjene KZ-a, koje su stupile na snagu 4. siječnja ove godine, dovele su do promjene stvarne nadležnosti sudova za kazneno djelo koje se Horvatinčiću stavlja na teret. Naime, Općinski sudovi nadležni su za provođenje prvostupanjskih postupaka za kaznena djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna do 12 godina zatvora.

Posljednjim izmjenama KZ-a, kada je maksimalna kazna povećana do 15 godina, kazneno djelo za koje se progoni Horvatinčića prešlo je u nadležnost županijskih sudova. No, Općinski sud u Šibeniku, na kojem je u trenutku stupanja na snagu posljednjih izmjena KZ-a već bio u punom jeku i treći ponovljeni postupak, nije se oglasio stvarno nenadležnim, nego je suđenje privedeno kraju i Horvatinčić je u ožujku nepravomoćno osuđen na nepunih pet godina zatvora.

Suđenje u Šibeniku

Sada je takvo postupanje šibenskog suda, čini se, postala formalna prepreka za pravomoćno okončanje postupka. U međuvremenu su svi istovrsni postupci, i oni koji tek počinju i oni koji su već bili započeti, “preseljeni” s općinskih na županijske sudove.

Tako bi se i u Horvatinčićevu slučaju četvrto ponovljeno suđenje trebalo odvijati na Županijskom sudu u Šibeniku.

Horvatinčića se tereti da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjak u primoštenskom akvatoriju, lakomisleno upravljajući motornom jahtom Santa Marina od 900 konjskih snaga i brzinom od 26 čvorova, cijelom njezinom dužinom prešao preko jedrilice Santa Pazienza i zdrobio je. Od siline udara smrtonosne višestruke ozljede zadobili su talijanski nautičari Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro, čija su tijela odbačena u more.

Osuđen, oslobođen, osuđen... A sad je sve opet na početku

- Nakon prvog suđenja, koje je okončano u studenom 2015., Horvatinčić je proglašen krivim te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci s rokom kušnje od tri godine. Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe proglasila ga je krivim za kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće iz nehaja, a ne neizravnom namjerom, kako je stajalo u optužnici. Pritom je odbacila sinkopu kojom se Horvatinčić branio tvrdeći da je kod njega nastupila prije kobnog udara u jedrilicu.

- Prvu nepravomoćnu osuđujuću presudu ukinuo je zadarski Županijski sud, obrazloživši da tijekom sudskog postupka nije utvrđeno činjenično stanje Horvatinčićeve ubrojivosti odnosno neubrojivosti u trenutku pomorske nesreće.

- U ponovljenom suđenju pred istim sudskim vijećem i sutkinjom Majom Šupe došlo je do potpunog obrata. Presudom od 13. listopada 2017. sutkinja oslobađa Horvatinčića krivnje, uz obrazloženje da je prihvaćena optuženikova obrana da je doživio sinkopu, odnosno kratki gubitak svijesti, “uslijed čega je i izostala njegova reakcija pri upravljanju jahtom u zadnjoj fazi mimoilaženja s talijanskom jedrilicom”.

- No, Županijski sud u Zadru je u travnju prošle godine ukinuo i tu presudu, ukazujući na niz dokaza koji dovode u pitanje Horvatinčićevu obranu sinkopom, a koje prvostupanjski sud nije uzeo u obzir ili ih nije dostatno obrazložio. Stoga je predmet došao pred novo vijeće Općinskog suda u Šibeniku.

- Sudsko vijeće Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedanjem suca Ivana Jurišića je nakon ponovno provedenog dokaznog postupka zaključilo da je Horvatinčićeva obrana temeljena na sinkopi neprihvatljiva te ga je u veljači ove godine proglasilo krivim i osudilo na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i deset mjeseci.