Oglasila se i osuđena za trošenje novca namijenjenog Nori Šitum: 'Sve bih ponovila'

Nora Šitum, Đurđa Siladi
Đurđa Siladi (nekad Aleksić), gospođa koja se u jeku akcije prikupljanja pomoći za tada teško bolesnu djevojčicu Noru Šitum predstavljala kao glasnogovornica udruge Hrabro dijete, osuđena je na osam mjeseci zatvora bezuvjetno zbog nenamjenskog trošenja novca prikupljenog za malu Noru.

S obzirom da je Đurđa Siladi već osuđena na uvjetnu kaznu zbog jednog drugog slučaja utaje i pronevjere novca, za ovo će nedjelo morati iza rešetaka. Za razliku od njezinog supruga Željka Siladija, također proglašenog krivim u 'slučaju Šitum', koji je isto dobio osam mjeseci zatvora, ali neće ih odslužiti ukoliko u iduće dvije godine ne ponovi isto kazneno djelo.

Željko Siladi direktor je tvrtke Radio Psunj, koja je vlasnik Radija Nova Gradiška, na kojem njegova supruga radi kao glavna urednica.

Upravo za poslovanje tog radija potrošili su 5280 kanadskih dolara (oko 30 tisuća kuna), presudio je Općinski sud u Slavonskom Brodu, koje je jedan kanadski Hrvat uplatio za potrebe liječenja Nore.

Nije trebalo puno čekati na reakciju gospođe Siladi koja je napisala poduži status na svom Facebook profilu:

"Nakon nemilosrdne višegodišnje hajke na mene osobno koju je organizirao i godinama vodio Josip Vuković, bivši gradonačelnik Nove Gradiške jer kao novinar nisam htjela biti na njegovoj glasnogovorničkoj funkciji, u javnosti je stvorena slika mene kao suspektne osobe. Činjenica je da nikada do 2015. godine nisam bila ni zašto osuđena i sve procese koji su protiv mene vođeni pokrenuo je Josip Vuković, a njemu je nekritički asistirao novogradiški državni odvjetnik Jovo Vukomanović.

Sa svim svojim prijašnjim postupcima zbog kojih sam suđena vrlo sam ponosna i opet bih to učinila kada bih u takvoj situaciji bila, jer sam spasila 10 obitelji i njihova radna mjesta na kojima još rade.

Presuda zbog koje me trenutno razapinju u medijima i javnosti posljedica je rada onih ljudi u pravosuđu koji me progone već 10 godina. Niti u ovom slučaju apsolutno ništa protuzakonito nisam učinila jer je iz tehničkih razloga 5280,00 dolara iz Kanade sjelo na račun Radija za Udrugu.T a činjenica objavljena je isti dan u ovdašnjim lokalnim i velikim medijima, te na društvenim mrežama. Onaj tko ima namjeru krasti novac to ne objavljuje javno, no ti se dokazi nisu uvažili na sudu.

Dakako da ću se na presudu žaliti. Možda i nije na meni da nepravomoćnu presudu komentiram, no ponosna sam i na kraju zaključujem ono što sam od početka tvrdila kada je krenula hajka na Udrugu Hrabro dijete, da će od silnih novaca koji su navodno ukradeni i zamračeni iz Udruge Hrabro dijete, završiti upravo onako kako smo na konferenciji Udruge Hrabro dijete i rekli - SAMO na kanadskim dolarima za koje su svi 15. veljače 2013. kad su sjeli na Radio Psunj znali, a ostali novac je utrošen namjenski na liječenje oboljele djece", napisala je.

vijesti.hr