FOTO  Odrzana XX. sjednica Središnje uprave HKD Napredak

HKD Napredak

Na sjednici se raspravljalo o aktualnim pitanjima društva vezanih za rad kako Središnje uprave tako i podružnica. Također su razmatrani izvještaji o radu Napretkovog doma Trebević i informacija o radu caffe slstičarne Imperijal. Najviše vremena se posvetilo organizaciji 61. Glavne - izborne skupštine HKD Napretka koja će se održati 22. rujna 2012. godine u Sarajevu u Velikoj dvorani Općine Stari Grad s početkom u 11:00 sati, a prije same skupštine u Katedrali Srca Isusova služit će se Sveta misa koju će predvoditi pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar.

Razmatrane su sve točke skupštine, a posebno su raspravljani prijedlozi podružnica i pojedinaca za Napretkova središnja tijela. Odlučeno je da se obilježi 110 godina od osnivanja Napretka i na toj svečanosti da se dodijele nagrade i priznanja. Ovo je bila prilika razgledati i Napretkove prostorije koje se nalaze u Napretkovom neboderu u Bogovićevoj ulici 1/I. Napretkov neboder je sagrađen 1937. godine po projektu tada najpoznatijeg arhitekte u staroj Jugoslaviji Josipa Planića.

Neboder spada među najljepše zgrade u Zagrebu i na jednoj od najboljih lokacija grada. Predsjednik prof. dr. Franjo Topić upoznao je članove središnjih tijela o povratku dijela zgade, jer su četiri kata stanova otkupljeni. Četiri kata i prizemlje su vraćeni Središnjoj upravi Napretka iz Sarajeva 2003. i to prije svega zaslugom dr. Goran Granića, tadašnjeg zamjenika premijera. Također su upoznati i s tokom temeljite obnove zgrade u što su uložena velika sredstava i koja sada nudi mnoge sadržaje.