FOTO  Održan ganga fest Slivno 2016 god.

slivno, ganga

Lijepo je sinoć bilo vidjeti staro i mlado kako uživaju u gangi, guslama i diplama. Došli su Slivanjci i Slivanjke iz svih krajeva lijepe nam domovine Hrvatske pa čak i iz Amerike, Australije i Kanade.

Kako to i biva ganga fest je započeo Hrvatskom himnom Lijepa naša domovino u izvedbi Roso benda iz Makarske. Zatim su uslijedile ganga, diple i gusle. Odzvanjala je slivanjska udolina od tih predivnih zvukova i vratila nas u davna vrimena kada se sa gangom rađalo i umiralo.

Bili su nazočni gangaši i gangašice iz Tomislavgrada, Dicma, Posušja, Gruda, Ljubuškoga pa čak i naših iseljenika iz Amerike koji još njeguju i pivaju gangu.

Stihovi ovako glase: Slivno moje veće si od Srijema u tebi je dobra i cura i žena. Mala moja mili rode kada ćemo mi na polje da poravnamo plastove.

Bilo je tu i domoljubne gange : Cvjetaj ružo na Radića grobu Hrvati te zaljevati mogu. Oj Hrvati lijepo vam je ime možete se ponositi njime. Oj Hrvati neboj'te se rana nema smrti do sudnjega dana...

Na Gagnga festu bili su nazočni: izaslanik presijednice RH Kolinde Grabar Kitarović general u miru i saborski zastupnik, Damir Krstičevič sa svojim suradnicima, župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, izaslanik Milana Bandića Damir Ćosić Roda i mnogi drugi.

Svega ovoga ne bi bilo da nije udruge žene Slivanjke sa predsjednicom Brankom Barić koja je alfa i omega svih akcija u Slivnu.

Svi gosti  su se mogli počastiti pečenom janjetinom, ćevapima i kruhom ispod sača, priređena je bogata lutrija i vatromet za najmlađe naraštaje.

Veselje i fešta je potrajali su do ranih jutarnjih sati sa Mucalom i Roso bendom koji je razgalio srca svim prisutnih vrhunskom izvedbom hitovima domaćih pjevača.

Što napisati na kraju bilo je lijepo i zanimljivo i vidimo se naravno sljedeće godine u još većem broju.

Tekst i foto: Ivica Lozina