Odbjegli fratar Igor Barišić napušta svećeničku službu i prelazi u laički status

fratar, Igor Barišić

Nestali fratar Igor Barišić, za kojim je prošlih dana tragala cijela Hrvatska, pronađen je u nedjelju navečer u svom rodnom Slavonskom Brodu. Župnik iz Hrastovice kod Petrinje, koji je u srijedu 21. kolovoza nestao s adrese na kojoj je bio prijavljen u svojoj župi, u nedjelju nešto prije 23 sata već se nalazio u prostorijama brodske policije.

Obitelj bez komentara

Svećenikova obitelj u Slavonskom Brodu te svećenici i župljani nisu znali gdje je. Svi su strahovali da mu se nešto dogodilo jer nikomu nije rekao kamo ide. Nikad prije nije tako otišao bez pozdrava. Što je 38-godišnjeg fratra, dragog svima koji ga poznaju, nagnalo da se bez dokumenata, vozila, lisnice i mobitela uputi u nepoznatom smjeru, može se samo nagađati. Navodno je tih nekoliko dana, dok je za njim trajala potraga, proveo u jednom hotelu, gdje je razmišljao o svećeničkom pozivu, piše Vecernji.hr

U PU brodsko-posavskoj potvrdili su da su nestalog svećenika pronašli u nedjelju oko 21.45 nedaleko od obiteljskog doma u
središtu Slavonskog Broda, koji smo obišli u potrazi za odgovorima. Međutim, u njegovoj obitelji nisu bili raspoloženi za razgovor.

– Ne želimo davati bilo kakve izjave – s vrata stana fratrove obitelji rekla nam je mlađa ženska osoba. Odbila je i mogućnost da fra Igor Barišić javnosti sam ispriča svoju stranu priče.

Fra Igorovu stranu priče čekaju i u Sisačkoj biskupiji, jer su i oni imali samo obavijest da je on jučer pronađen u Slavonskom Brodu, ali još ni s kim iz biskupije nije razgovarao. Biskup sisački mons. Vlado Košić očekuje da će u razgovoru doznati motive njegova naprasnog odlaska, jer do prošle srijede ništa nije odavalo da bi se takvo što moglo dogoditi, a isključen je i motiv premještaja u Ilok.

U biskupiji kažu da bi o svemu više informacija trebala imati njegova Franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, jer su ga franjevci uputili u hrastovičku župu.

– Kratko sam se čuo s njegovim bratom, a onda i s njim. Očekujem uskoro i razgovor sa sestrom. Ne znamo još mnogo, no sigurno je samo to da je odlučio napustiti svoj svećenički poziv – rekao nam je kratko provincijal Franjevačke provincije fra Ilija Vrdoljak.

Sigurno je i franjevcima i u biskupiji, kao i u župi Hrastovica, svima laknulo kada je stigla vijest da je fra Igor živ i zdrav jer su se svi bojali tragičnog ishoda potrage za njim ovih dana, budući da je nestao bez pozdrava i vidljiva motiva.

Novi župnik u Hrastovici

– Mogu samo potvrditi da je gospodin Barišić pronađen živ i zdrav. Time naša potraga završava i on će biti izbrisan iz evidencije nestalih osoba – kazala je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić. Na pitanje postoje li sankcije za osobe koje se na takav način udalje i ne javljaju članovima obitelji te za njima bude pokrenuta potraga, policija je odgovorila da se svaka odrasla osoba smije kretati kamo god želi.

Župa Hrastovica od ove subote ima novoga župnika, fra Dragana Grizelja, a dosadašnji župnik fra Igor Barišić neće na službu župnog vikara u Ilok, nego će prijeći u laički status.