Od Vardara do Triglava - svi imaju svog Sanadera

Ivo Sanader
ili sa hrvatskom optužnicom o organiziranju koruptivne hobotnice - nije usamljen slučaj među bivšim i(li) sadašnjim premijerima i čelnicima novonastalih država na području bivše Jugoslavije. Jedina je razlika što je Ivo Sanader, za razliku od svojih kolega s prostora između Vardara i Triglava, već uhićen i smješten u pritvor.
Recimo, ovoga je tjedna na tapet došao i aktualni kosovski premijer Hashim Thaci. U najnovijem izvješću Vijeća Europe, koje je nakon dvogodišnje istrage potpisao specijalni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty, tvrdi se da je Thaci vođa albanske kriminalne organizacije koja je odgovorna za krijumčarenje ljudskih organa, droge i oružja.

Britanski Guardian iznio je tim povodom brojne detalje o Thacijevim vezama s organiziranim kriminalom, koje navodno traju dulje od deset godina, a spominju se i optužbe da je kosovski premijer "nasilno kontrolirao" krijumčarenje heroina na Kosovu. Premda smo svi skloni Sloveniju promatrati kao najuređeniju postjugoslavensku državu, optužbama za kriminal nije umakao ni bivši slovenski premijer (između 2004. i 2008. godine) Janez Janša, danas predsjednik najjače slovenske opozicijske stranke SDS (Slovenska demokratska stranka).

Njega se sumnjiči da je od finskog proizvođača oružja Patria, s kojim je slovensko ministarstvo obrane poslovalo u Janšinu premijerskome mandatu, nezakonito uzeo proviziju od dogovorenih poslova: posrijedi je bio ugovor kojim je slovenska vojska od finske tvrtke kupila 135 oklopnih vozila u ukupnoj vrijednosti od 278 milijuna eura.
Milijunaš bez marke

Krajem kolovoza ove godine slovensko tužilaštvo podignulo je optužni prijedlog protiv Janše i četvorice njegovih suradnika, pri čemu se Janšu tereti za "pokušaj primanja poklona za nezakonito posredovanje". Prema pisanju slovenske Mladine, riječ je o 8,1 milijunu eura koje je Patria navodno isplatila kao proviziju za dobiveni posao. Janša, međutim, tvrdi da nije imao nikakav utjecaj na tu odluku slovenskog ministarstva obrane, da se nikad nije sreo s predstavnicima Patrie te da optužni prijedlog smatra "politički motiviranim konstruktom".

Njegov kolega iz Republike Srpske, aktualni premijer Milorad Dodik, nema protiv sebe još nikakav optužni prijedlog, ali mediji su već mnogo puta ponovili priču o tome kako on kontrolira sve novčane tokove u Republici Srpskoj, pri čemu se navodno i sam "debelo" okoristio. Dodiku se imputira da je najbogatiji čovjek Bosne i Hercegovine i jedan od najbogatijih na području bivše Jugoslavije.

Tvrdi se kako se njegovo bogatstvo mjeri u stotinama milijuna eura te da, osim pozamašnih bankovnih računa, posjeduje brojne stanove, kuće, poslovne prostore, tvrtke, plantaže, radiostanice i stotine tisuća hektara obradivog zemljišta, što je sve navodno stekao u posljednjih deset godina, za vrijeme svojih uzastopnih premijerskih mandata. Početkom rujna ove godine Dodik je, pak, u svojoj imovinskoj kartici bogatstvo svoje obitelji procijenio na oko šest milijuna konvertibilnih maraka (više od 20 milijuna kuna).

Njegov sin Igor prijavio je imovinu od 2,7 milijuna KM, uz napomenu da prošle godine nije zaradio ni marku: njegov otac, premijer Dodik, u svojoj je izjavi naveo da on uzdržava svog sina. Pritom je zanimljivo da je Igorova tvrtka Fruit Eco 2008. godine dobila kredit Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske od tri milijuna KM, a odobrio ga je Kreditni odbor dioničara banke, na čijem se čelu nalazi njegov otac, premijer Dodik.
Tranzicijski Berlusconi'

Ipak, neokrunjeni kralj svih lidera ex YU zemalja svakako je višestruki crnogorski premijer i predsjednik Milo Đukanović, kojeg novinari nazivaju "tranzicijski Berlusconi" i "čovjek jakog imuniteta". Na lanjskoj Wikipedijinoj listi najbogatijih šefova država na svijetu Đukanović se s bogatstvom procijenjenim na 14,8 milijuna eura iskazao kao drugi najbogatiji europski državnik, odmah iza neprikosnovenoga talijanskog premijera Silvia Berlusconija.

Istog dana kad je objavljen taj Wikipedijin popis, lani u listopadu, u Zagrebu je na Županijskom sudu svjedočio Đukanovićev vjenčani kum i bivši prijatelj Ratko Knežević, crnogorski poduzetnik koji je u paralelnim istragama hrvatskog i srpskog tužiteljstva o ubojstvu Ive Pukanića i "duhanskoj mafiji" iznio niz teških optužbi na račun crnogorskog premijera, označivši ga kao jednog od šefova balkanskoga "duhanskog kartela", za koji je ustvrdio da je naručitelj Pukanićeva ubojstva, između ostalog i zbog Pukanićeva svjedočenja talijanskoj antimafijaškoj direkciji koja je istraživala Đukanovićevu ulogu u švercu cigareta na Balkanu.
Negdje u to vrijeme novinari Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ - International Consortium of Investigative Reporters) nakon višemjesečnog istraživanja o imperiju obitelji Đukanović objelodanili su kako su pronašli da Milo Đukanović "posjeduje nekretnine i tvrtke u vrijednosti ne manjoj od 14,7 milijuna američkih dolara, njegov brat Aco ‘težak' je 167 milijuna, a sestra Ana oko 3,5 milijuna dolara", iz čega proizlazi da je crnogorski premijer u posljednjih 18 godina povećao svoje bogatstvo, kao i bogatstvo svoje obitelji, na gotovo 200 milijuna dolara.

Poput svojih premijerskih kolega s područja bivše Jugoslavije, sva takva pisanja i prozivanja Đukanović odbacuje, tvrdeći kako se radi "o pokušaju diskreditiranja njega kao nositelja ideje crnogorske nezavisnosti".

izvor: slobodna dalmacija