Od 5. listopada na HTV-u serijal o Hebrangu koji se snimao četiri godine

Tito, Andrija Hebrang, Tito, ubijanje

Jedan od najintrigantnijih i najkontroverznijih hrvatskih povijesnih ličnosti Andrija Hebrang “dobio” je svoju tv seriju. Producentska kuća Interfilm realizirala je dokumentrani film u četiri 50-minutne epizode o Andriji Hebrangu, predratnom komunistu, uspješnom lideru hrvatskog partizanskog pokreta, jednom od najbližih Titovih suradnika koji ga je u turbulentnim postratnim vremenima u staljinističkoj maniri likvidirao 1948. godine.

Scenaristi filma su, Hebrangov stariji sin Branko te otac “Smogovaca” Hrvoje Hitrec, dok su režiseri Neven Hitrec i Zoran Budak. Film se, kako doznajemo, radio gotovo četiri godine, a HTV je pristao na suradnju nakon “dužeg nagovaranja” jer je ugovor potpisan još u vrijeme direktorstva Mirka Galića.

Andrija Hebrang je postao mitska figura novije hrvatske povijesti. U Tuđmanovoj verziji “općeg hrvatstva” Hebrang je igao ulogu “poštenog komuniste Hrvata koji je upravo zato i nastrdao”.

Oko njegove uloge i danas traju ideološke, nacinalne i povijesne rasprave. Serijal, koji počinje 5. listopada, bi trebao dati odgovore na pitanja o tragičnoj sudbini samog Hebranga te tragediji i traumi njegove obitelji.

izvor: jutarnji.hr