FOTO  Obronci Biokova skrivaju neobičan tajni grad

Ministarstvo obrane ga je nakon proglašenja hrvatske samostalnosti proglasilo neperspektivnim objektom. Vlasnici tvrtke Kamparana u njemu su vidjeli perspektivu i uzeli ga u koncesiju na 30 godina. U obnovu je 2008. godine uloženo više od milijun kuna, no planirani uzgoj gljiva nije zaživio.

Buljan, član Croatia Infiltration Group, s desetak je kolega nedavno posjetio ovo atomsko sklonište. Prvi pogled na uređenu kuću ne otkriva da se ispod nje nalazi sklonište veličine zagrebačkog Avenue Malla.

- Ne bi nikad posumnjao da je ispod kuće mali grad. Otvorili smo nova PVC vrata, kuća je najnormalnija. Dio kuće je garaža. Kad se uđe u garažu, produžetak garaže je ogroman tunel koji ide daleko, koliko ti pogled seže. Stvarno lijep doživljaj - priča Buljan.

Iako navikli na iznenađenja, dečki su ipak ostali zapanjeni. Nakon prvotnog šoka i oduševljenja, produžili su dalje.

- Kad se uđe u podzemni dio, prvo se prolazi kroz par vrata koja su posložena da bi izdržala eksploziju. Nakon toga idu prostorije za dekontaminaciju. Mi smo skrenuli lijevo u tehnički dio objekta gdje su agregat, spremnici za gašenje požara i slično. Sve skupa je dobro očuvano, ali dio je propao zbog vlage i hrđe. Šteta, ali održavanje je ogroman trošak.

Vidjeli su i menzu i kuhinju, skladišta, apartmane, konferencijske sale...

- Užasno je fascinantno vidjeti kakav kompleks je napravljen ispod zemlje. Došli ste u prirodu, nigdje ničega, samo kuća, a odjednom ispred vas gomila mogućnosti - kaže.

Ovaj mali podzemni grad danas polako propada.

izvor: dnevno.hr