Obljetnica ustoličenja bana Josipa Jelačića

Ban Jelačić, povijest Hrvatske

Dužnost je tu obavljao Jelačić punih 11 godina tijekom kojih se istakao svojim reformama te ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti. Prošlost čitavog roda Jelačić je blisko povezana s hrvatskom poviješću s obzirom da se radilo o istaknutim ratnicima, vojnim zapovjednicima, državnicima, piscima, ali i svećenicima.

Mjesec dana nakon što je počeo obnašati dužnost bana, ukinuo je kmetstvo. Potom izdaje novac, hrvatski forint. Bio je veliki borac za hrvatsku neovisnost i čvrsto je podupirao izdavanje školskih udžbenika na hrvatskom jeziku, a oštro se protivio carsko-kraljevskom dekretu kojim je zabranjena uporaba hrvatske trobojnice.

Uz krajnje napore bana Jelačića, Zagrebačka biskupija se podigla na razinu nadbiskupije. Godinu prije, 1851. upućuje poziv na izgradnju Hrvatskog kazališta što rezultira izgradnjom istog. Osnivač je i Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva čiji je rad započeo 1854. godine. Bio je veliki protivnik uvođenja žandarmerije, dok se zalagao za izgradnju cesta, željeznica te za unaprjeđenje privredne djelatnosti.

Mnoge su posmrtne počasti priređene banu Josipu Jelačiću: veliki broj sportskih natjecanja nosi njegovo ime, novčanica od 20 kuna nosi njegov portret, dvije su postrojbe tijekom Domovinskog rata bile nazvane po njemu, glavni trg u Zagrebu nosi njegovo ime i ukrašava ga njegov spomenik i mnoge druge.

"..jer jedna od najljepših osobina hrvatskog naroda jest, da on svoj jezik nadasve ljubi.."

 

HERCEGOVINA.info