FOTO  Obljetnica 3 Imotske bojne

imotska bojna, obljetnica

Kao što već znamo u Imotskoj krajini nije pukla puška, ali je u oltar domovine svoje živote utkalo preko 100 Imotskih Sokolova. Niti jednog renutka ne dvojeći Imotska mladost je stala na branik domovine, a točno prije 26 godina u vojarni na Kamen mostu su se postrojili i krenili odmah na vatreno krštenje u obranu Zadra ili točnije sela Kruševa.

Nakon pada Kruševa brani se Zadar i ravni kotari i uz nadljuske napore i velike gubitke neprijateljska vojska niije ušla u Zadar  zahvaljujući hrabrim Imotskim Sokolovima.

Nakon Zadarskoga, ide se na Dubrovačko ratište i deblokadu Dubrovnika gdje Sokolovi pokazuju svoju Imotsku narav i odlučnost, te  tjeraju neprijatelja sa zloglasnog Golubova kamena prema Trebinju i Bileći. U silovitim i odlučujućim akcijama čak su im se i otrovni poskoci sklanjali sa puta.

Imotski Sokolovi su prošli sva Dalmatinska ratišta a u Hrvatskoj vojsci i policiji nije bilo niti jede postrojbe gdje nije bio bar jedan Imoćanin.

Polaganje vjenaca je u 10 sati na Topani, nakon toga u 10 i 30 služiće se sveta misa za Imotske Sokolove , a potom  prigodni domjenak i druženje.

Spokoj vječni poginulim i umrlima Imotskim Sokolovima.

Tekst i foto by:Ivica Lozina.