FOTO  Obilježena obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borovo naselje

Borovo, vukovarska tvornica Borovo, Vukovar

...Borovo komerca pod nazivom Žrtva Borova naselja za domovinu.

Skup je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred zgrade Borovo komerca, a vjence su položili razna izaslanstva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prigodni program su izveli učenici Vukovarske škole koje nose naziv po legendi Vukovara general bojniku Blagi Zadri.

Molitvu je predvodio župnik Vjenceslav Janjić i nakon toga kolona se uputila u crkvu svetoga Josipa radnika gdje je misu  predvodio biskup u miru monsinjor Mile Bogović.

Nakon toga kolona se uputila do Borova sela i spustila se na Divan gdje su četnici ubijali ranjenike i bacali ih u hladni Dunav. Tu su zapaljene su svijeće i bačene ruže.

Potom se krenulo na farmu Lovas koja se nalazi između Borova sela i Dalja. Na tome mjestu je bila masovna grobnica gdje je bilo ubijeno 32 ranjenika koji su bačeni u rupu i zatrpani stajskim gnojivom i zemljom. Molitvu je predvodio pater Ante Perković koji je i sam bio zarobljen,  i koji je prošao srpske logore. Toga dana je ubijen 51 ranjenik

Kolona se zatim uputila ponovo do Borova naselja gdje je spomenik za sve nestale Hrvatske branitelje gdje obitelj rodbina i prijatelji mogu zapaliti svijeću za svoje nestale.

Śto kazati za ovo zločine koji su se dogodili u Vukovaru? Na Ovčari u strijeljanju je sudjelovalo oko 160 četnitnika i JNA zločinaca, a samo  njih 17 je procesuirano, ne u Hrvatskoj nego u Srbiji i poslje svi oslobođeni. Tko je za to odgovoran nego naša Vlada koja je sve to prepustila Srbiji. Kažu da ratni zločin ne zastarijeva pa postavljamo pitanje našoj vladi kada će osuditi zločince  koji i danas slobodno šetaju po Hrvatskoj.

Tekst i foto by:Ivica Lozina