FOTO  Obilježena 28 obljetnica utemeljenja IX bojne HOS-a

hos, Split

Proslava je započela dan prijE kada je u nadbiskupskome sjemeništu predstavljena knjiga branitelja Vukovara Vilima Karlovića pod nazivom Kako sam branio Vukovar.

Dana 10. travnja na groblju Lovrinac na središnjemu križu položeni su vijenci i zapaljene su svijeće za sve poginule hosovce u obrambenom domovinskome ratu. Nakon toga vijenci i svijeće su položeni i kod spomenika IX bojne HOS-a i održani su počasni govori . Kako je istaknuo jedan od zapovjednika Mile Ćuk IX bojna je nastala u kongresnoj sali hotela Marjan u Splitu da bi se nakon toga postrojba rasporedila po cijeloj lijepoj našoj domovini jer trebalo je obraniti napadnutu nam i jedinu Hrvatsku.

Pa su tako hosovci branili Sinj, SlavoniJu, Zadar i obranili Dubrovnik da ne padne u ruke JNA i četnika. Kroz postrojbu je prošlo oko 2500 bojovnika, a 46 pripadnika IX bojne je položilo svoj život na oltar domovine. Nekima danas smeta pozdrav za dom spremni , a pitamo se zašto mi smo rođeni posle 2. svjetskoga rata i sa ustašama a nemamo nikakve veze. Mi smo ustali i branili svoj dom od zvijezde petokrake i srpske kokarde nismo išli u Srbiju i tamo ratovali. Niti jedan hosovac nije osuđen za ratni zločin i to nam je čast i ponos prošli smo mnoga ratišta diljem lijepe naše i uvijek smo ostali čistih ruku i uzdignuta čela dok su agresori klali i ubijali u Vukovaru i Škabrnji mi smo branili svoje i obranili. Zato moramo biti ponosni na jedinu nam Hrvatsku koja je nastala na krvi bolu i pepelu.

U crkvi svetoga Ante na Poljudu služena sveta misa zadušnica a nakon toga u Dugopolju je pripremljen zajednički domjenak za sve okupljene.

Tekst i foto :Ivica Lozina