FOTO  Obilježena 26 obljetnica 4 gardijske brigade.

4 gardijska, obljetnica

Proslava je započela polaganjem vjenaca i paljenjem svjeća na spomen obilježju koje se nalazi u vili Dalmacija, gdje je takoreći i osnovana slavna četvrta gardijska brigada.

Nakon toga na Splitskoj rivi trebao se je otvoriti sajam braniteljskih zadruga, ali je odgođeno radi vremenski neprilika. Svečanost je nastavjena u ex vojarni Dračevac u kapelici sveti križ paljenjem svjeća i polaganjem vjenaca za sve poginule nestale i umrle hrabre bojovnike udarne četvte gardijske brigade.

Vjence su položili i svjeće zapalili prvo obitelj i rodbina poginulih branitelja, zatim načelnik glavnoga stožera general zbora Mirko Šundo i izaslanik presijednice RH Kolinde i savjetnik za branitelje Ante Deur, ministar obrane Damir Krstičević i njegov savjetnik Ante Gotovina, ministarstvo obrane, zapovjedništvo HRM, udruga veterana 4 gardijske brigade, ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjedništvo Hrvatskoga ratnog  zrakoplovstva, županija Splitsko Dalmatinska, policijska uprava Splitsko Dalmatinska, grad Zagreb, grad Solin, izaslannstvo mjesta Marine sa suprugom od pokojnoga generala Andrije Matijaša Pauka, udruga Imotskih sokolova, NK Hajduk, Torcida Split i ostale udruge i pojedinci.

Nakon toga služena je sveta misa koju je predvodio don Marko Medo. Ljepo je bilo vidjeti nakon 26 godina opet draga lica i prekaljene branitelje i domoljube koji su malo ostarili, ali još uvjek odlučni. Nakon svete mise upriličena je i svečana akademija u čast svim poginulim i nestalim braniteljima, na kojoj je bila  nazočna  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kako piše u logu 4 brigade pod ovim znakom pobjeđuješ i nadam se da ćemo pobjediti sve ove mračne sile i da ćemo imati sretnu i ponosnu republiku Hrvatsku gdje mladi neće odlaziti iz ljepe naše jer ostvaren je tisućljetni san da  imamo Hrvatsku.

Tekst i foto by:Ivica Lozina