FOTO/VIDEO  Obilježava se 6. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca

... Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. Zašto su poslani da gase kamen i danas je nepoznanica. Jedini na kojega je pao teret odgovornosti za to je zapovjednik Dražen Slavica, kojem suđenje još uvijek traje, piše Index.hr.

"U početku su se čuli jauci, zvanja upomoć i tako, a onda je i mene uhvatila panika"

Hrvatsku je tog kobnog 30. kolovoza 2007. pogodila jedna od najvećih mirnodopskih tragedija. U požaru na Velikom Kornatu skupinu od 13 vatrogasaca pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima progutala je vatra. 12 vatrogasaca je preminulo, a samo jedan od njih, 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog, preživio je tragediju.

A ono što se odvijalo tog kobnog dana izgledalo je ovako: Stigla je dojava da gori na Kornatima. Dvije grupe gasitelja helikopterima kreću prema požarištu. Grupa od 13 vatrogasaca ostavljena je dva kilometra od srca požara. Zbog nemogućnosti da stupe u kontakt sa zapovjednikom kreću prema uvali Šipnat kako bi uhvatili bolji signal. Vjetar odjednom mijenja smjer i u svega nekoliko sekundi vatra doslovce prelazi preko 13 gasitelja. Šestorica pogibaju, sedmorica su teško ozlijeđena. Od njih je naposljetku preživio samo jedan.

"U početku su se čuli jauci, zvanja upomoć i tako, a onda je i mene uhvatila panika", prisjetio se strave koju je proživljavao čekajući da ih netko izbavi iz vatrene stihije Frane Lučić na suđenju jedinom okrivljenom za tragediju, bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

"U niti jednom trenutku svojim postupcima nisam doprinio stradavanju svojih kolega"

Kornatska tragedija ostala je misterij. Državnom su vrhu na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, dva tjedna nakon stradavanja, predstavljeni preliminarni rezultati istrage prema kojima je tragediju izazvao tzv. eruptivni požar. No, malo tko u tu teoriju vjeruje.

Za Kornatsku tragediju ni dan danas nitko nije odgovarao. Odgovornost je pala na jednu osobu - zapovjednika Dražena Slavicu. Na Županijskom sudu u Zadru i dalje je u tijeku suđenje. No, može li on doista biti jedini krivac?

"U niti jednom trenutku svojim postupcima nisam doprinio stradavanju svojih kolega, a neki od njih su bili i moji bliski prijatelji", rekao je Dražen Slavica tijekom iznošenja svoje obrane na sudu.

Slavicu se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Stavlja mu se na teret što je u akciju gašenja požara poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika i vatrogasce koji nisu završili obuku za helikoptersko desantiranje, a DORH ga smatra odgovornim za kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih vatrogasaca, koji su tri sata čekali spasioce. Presuda Slavici očekuje se idući mjesec.

Cijela priča i dalje je zavijena velom tajne, što je građane Tisnog, odakle je najveći broj poginulih vatrogasaca, navelo da na pročelje zgrade u središtu mjesta izvjese plakat na kojem piše: "Ovo nije kraj - 2.192 dana bez istine!"

Foto: Nikolina Stipaničev/Šibenski list/Arhiva