O optužnicama protiv hrvatskih generala u BiH na tribini u Imotskom govorio general Mijo Jelić

mijo jelic
... hrvatskih zapovjednika, heroja i domoljuba na najvišim razinama zapovijedanja u vojnim strukturama HVO-a. Dugo su čekali i pomno isplanirali kako podići optužbe protiv onih koji su branili svoj narod ali i BiH. Prva takva optužba u kojoj Tužiteljstvo BiH optužuje generala HV-a i HVO-a Zlatana Miju Jelića je dosta prešutno prošla u hrvatskim političkim krugovima ove zemlje što je dalo dodatnog poticaja da vrlo brzo zatim Tužiteljstvo podigne novu optužnicu protiv još jednog hrvatskog generala koji je branio Posavinu i koridor. Đuro Matuzović i pripadnici HVO-a iz Orašja su spektakularno uhićeni i odvedeni u pritvor zbog navodnog ratnog zločina koji se istraživao preko dvadeset godina da bi došao povoljan trenutak za njihovo lišavanje slobode. Ova uhićenja su uzburkala hrvatsku javnost i Vladu RH koja je dizala glas ukazujući da je nedopustivo progoniti hrvatske generale te ih uhićivati na sramotan način. U BiH ponovno hrvatska šutnja što svakako ohrabruje nalogodavce da krenu sa još nekim uhićenjima visokih hrvatskih časnika i generala. Ovaj put spominje se general Glasnović također omiljeni hrvatski vojskovođa koji je branio Kupres. Ako je suditi po dosadašnjem načinu donošenja i podizanja optužnica sve je jasno, ta dobro poznata hrvatska šutnja i dalje pogoduje Tužiteljstvu da nastavi sa progonom hrvatskih generala...

Kako Hrvati iz Lijepe naše reagiraju na progon hrvatskih generala u BiH mogli smo doznati večeras u Imotskom gdje je ekipa ABCportala pratila tribinu generala Zlatana Mije Jelića koji je u prepunoj dvorani imotskog kina okupljenim braniteljima govori o problemima podizanja optužnica protiv pripadnika HVO-a te samom trenutnom stanju u BiH.

Na žalost došlo je vrijeme da niti jedan hrvatski časnik više nije siguran u BiH a najveći heroji Domovinskog rata poput generala Gotovine nisu sigurni doći u posjet svojim sunarodnjacima i suborcima u BiH. Hrvatska vlada ulaže određene napore kako bi zaustavila progone hrvatskih branitelja u BiH dok politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH ove probleme guraju pod tepih. Njima su puno važniji zakoni o kladionicama, čulo se na ovoj tribini na kojoj je uz generala Jelića bio i Željko Šiljeg također general HVO-a.

Legendarni imotski bojovnici koji su sudjelovali u obrani cijele Dalmacije ali i drugih hrvatskih krajeva te kroz 4. gardijsku brigadu i dijelova Hercegovine pomno su pratili izlaganje generala Jelića i Šiljega te svojim dolaskom dali podršku generalu Miji Jeliću ali i pokazali veliki interes za sunarodnjake u BiH.

ABCportal.info