Nova afera drma Hrvatsku: Uskok u velikoj akciji protiv Hrvata koji je oštetio proračun za više od 6 milijuna kuna?

uskok, afera, uskok, prilikom pretresa i uhićenja, uhićenja
USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana i 25 trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine. (21. 3. 2018.)

NAJNOVIJE:

Kako neslužbeno doznajemo radi se o gospodarskom kriminalu, a glavni osumnjičeni i organizator zločinačke organizacije je Gorki Grubišić, koji se trenutno nalazi u bijegu. Protiv okrivljenika neće se tražiti zatvor.

Grubišić je istražiteljima poznat otprije. Naime, policija i USKOK su prije dvije godine proveli akciju kodnog imena "Azija", u kojoj su istovremeno uhićene 62 osobe, a istoga dana provedene su i 43 pretrage raznih prostora. Tada su istragom bila obuhvaćena i 53 okrivljenika s kineskim državljanstvom.

USKOK je tada otvorio istragu temeljem kaznenih prijava policije i Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, kojima su obuhvaćene novčane transakcije u visini od nepunih 50 milijuna kuna, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza za tvrtke kineskih državljana. Prema optužbi, državni proračun oštećen je za oko 13 milijuna kuna, dok im je zločinačko udruženje, predvođeno upravo Gorkim Grubišićem, fiktivno ispostavljalo račune, zbog umanjenja poreznih osnovica, na uzetim provizijama zaradilo oko 3,2 milijuna kuna.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

"Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2013. do kraja studenoga 2016. godine, u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI., VII. i VIII. okrivljene radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak okrivljenim trgovačkim društvima. Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 13 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima. Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak. Prvookrivljeni je u ostvarenju navedenoga te u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a II. i III. okr. su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali im otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili. Nadalje, I., IV., V., VII. i VIII. okr. su pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika.

Sukladno uputama organizatora zločinačkog udruženja, II. i VI. okr. su izrađivali fiktivne račune i drugu nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava I. okr. i okrivljenih trgovačkih društava, dok su VII. i VIII. okr., radi prikrivanja stvarnih izdavatelja računa, dio tako ispostavljenih računa putem tri trgovačka društva koja su stvarno vodili prefakturirali drugim trgovačkim društvima zainteresiranima za izdavanje nevjerodostojnih računa.
U navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava I. okr. uplatila ukupno najmanje 17.435.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja (I.-VIII. okr.), na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno najmanje 1.115.000,00 kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak, čime su proračun Republike Hrvatske i proračun Grada Zagreba oštetili za ukupno najmanje 6.875.000,00 kuna."

vijesti.hr