Nobel za fiziku Peeblesu, Mayoru i Quelozu

Nobel za fiziku Peeblesu, Mayoru i Quelozu

Trojica znanstvenika, James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz, u utorak su u Stockholmu proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku za 2019. za revolucionarna otkrića o svemiru. Dodijeljena im je zajednička nagrada za rad i otkrića na evoluciji svemira i otkrivanju egzoplaneta koji kruži oko zvijezde sunčeva tipa.

Jamesu Peeblesu, umirovljenom profesoru s Princetona, pripada polovina novčane nagrade u iznosu od devet milijuna švedskih kruna, a dvojica švicarskih astrofizičara i profesora na ženevskom sveučilištu Michel Mayor i Queloz podijelit će drugu polovicu. Pokretačka snaga mladim znanstvenicima treba biti ljubav prema znanosti, a ne traganje za nagradama, rekao je Peebles novinarima nakon što je doznao da je osvojio Nobela.

- Ovogodišnji laureati izmijenili su naša saznanja o svemiru. Dok su teorijska otkrića Jamesa Peeblesa pridonijela našem razumijevanju na koji se način svemir razvijao nakon Velikog praska, Michel Mayor i Didier Queloz istraživali su naše svemirsko susjedstvo u potrazi za nepoznatim planetima. Njihova otkrića zauvijek su promijenila naše poimanje svijeta, kaže se u obrazloženju Švedske kraljevske akademije znanosti, prenosi hrt.hr.