Nino Raspudić: Svi oni koji su u Saboru glasovali za opoziv Oreškovića pokazali su ili intelektualnu potkapacitiranost ili moral

Nino Raspudić, HŠK Zrinjski, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Željko Komšić, Nino Raspudić, Treći entitet, BIH, Nino Raspudić, Mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Hrvati u BIH, Nino Raspudić, Treći entitet, Nino Raspudić, referendum, Nino Raspudić, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, Martin Raguž, Nino Raspudić, Sarajevo, predizborna kampanja, Nino Raspudić, Hrvatska, BIH, Nino Raspudić, BIH, izbori, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, predsjednički izbori, Nino Raspudić, Kolinda Grabar Kitarović, Nino Raspudić, kredit u švicarcima, kredit, priča hrvatske tranzicije, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Mostar, ante mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, Široki Brijeg, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Boris Dežulović, Nino Raspudić, grčka, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, vjera, Nino
Nakon održane sjednice Predsjedništva stranke odlučeno je da će se u četvrtak na stranačkim tijelima donijeti odluka kako će se provoditi izbori za novog predsjednika. Izbori će biti u roku od mjesec dana, a službenih kandidata još nema. Koje su sve opcije za provođenje izbora, tko su potencijalni kandidati za predsjednika te u kojem će pravcu stranka ići dalje - bila je tema emisije Otvoreno urednika i voditelja Domagoja Novokmeta. Gostovali su: zastupnik u Europskome parlamentu Davor Ivo Stier, Darko Milinović (HDZ), Vladimir (HDZ), politički komentator Nino Raspudić.

Vladimir Šeks rasplet vidi ovako: u četvrtak će Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće donijeti odluku o načinu izbora za predsjednika stranke i pritom su moguća dva scenarija: da ga bira opći sabor ili po načelu 1 član-1 glas. Preferirao bih osobno načelo 1 član-1 glas. Šeksov favorit je Andrej Plenković. Pritom je nužno da se i liste za Hrvatski sabor urede tako da to budu odgovorni i kompetentni ljudi koji će zajedno s novim predsjednikom stranke proflirati HDZ.

Ključni grijeh Tomislava Karamarka je u tome što nije središnjim tijelima stranke otvoreno i jasno dao do znanja da postoji neizvjesnost kad je u pitanju preslagivanje. Pritom su članovi najvišeg tijela stranke olako prihvatili Karamarkova uvjeravanja. Šeks predviđa da će HDZ s novim predsjednikom i dobro izbalansiranim kandidatima za saborske zastupnike pobijediti na nadolazećim izborima. U zadnjih nekoliko godina došlo je do prevage desnog krila HDZ-a, a kao rješenje Šeks ističe da se stranka mora strogo držati programa stranke i temeljnih programskih vrijednosti.

Novi predsjednik HDZ-a mora biti istinski HDZ-ovac, domoljub i imati mentalitet pobjednika, istaknuo je Darko Milinović. Složio se sa Šeksom da je najbolji način izbora načelo jedan član-jedan glas. Plenković ima izvrsne kvalitete, ali i drugi kandidati koji se spominju jednako tako, uvjeren je Milinović. Kaže da je glasovao za opoziv Tihomira Oreškovića jer je dobro da Hrvatska nema Vladu u kojoj ništa nije funkcioniralo.

Milinović ističe da je HDZ nepotrebno radikaliziran od dijela medija koji kreiraju percepciju da je stranka skrenula previše udesno. Milinović smatra da HDZ nije otišao previše udesno. Što se tiče njegove kandidature, Milinović je rekao da će donijeti odluku kada bude vrijeme i voditi računa da ona bude najpovoljnija za jedinstvo stranke. Vidim se u vrhu stranke kao čovjek koji može pomoći u novoj pobjedi.

Stanju u HDZ-u možda najbolje svjedoči zgodna metonimija dvojice članova stranke - Tolušića i Butkovića - koji su rekli da će na sastanak Predsjedništva doći sa svojom glavom, rekao je Nino Raspudić. Ako novi predsjednik HDZ-a želi uvjeriti birače u katarzu i promjenu, mora maknuti sve članove Predsjedništva kao i izraditi drugačije izborne liste, smatra Raspudić. Složio se s ostalim gostima da novi predsjednik stranke treba biti izabran po načelu jedan čovjek-jedan glas jer je tako bio izabran i Karamarko.

Raspudić se ne slaže sa Šeksom i Milinovićem da će HDZ dobiti izbore. Jedini način da ostvari bolje rezultate od SDP-a jest radikalna promjena. Svi oni koji su u Saboru glasovali za opoziv Oreškovića pokazali su ili intelektualnu potkapacitiranost ili moralnu upitnost. Kao veliki problem HDZ-a Raspudić je istaknuo nisku razinu političke artikulacije. Volio bih da se manje koketiralo s nekim stvarima iz prošlosti i da se donio zakon o lustraciji. HDZ nije uspio otkupiti intelektualce i uspostaviti dijalog sa konzervativnim civilnim društvom, smatra Raspudić. Birači će itekako gledati u prošlost, a nije moguće samo prepakirati iste ljude uz novog predsjednika, dodao je.

Upitao je Milinovića je li doista vjerovao da Karamarko ima 76 ruku te kako to da je u nedavnoj emisiji Otvoreno pozivao Anku Mrak Taritaš i HNS da podrže HDZ. Milinović mu je odgovorio da ne vidi zašto Tuđman ili general Krstičević, koji su također glasovali za opoziv Oreškovića, ne bi se mogli ponovno kandidirati za nove izbore. Što se tiče HNS-a, Milinović kaže da nije pozivao HNS, već da je rekao da ne bi imao ništa protiv da stranka dobije podršku par pojedinaca iz HNS-a.

Novi predsjednik HDZ-a mora biti lider koji okuplja i kojem građani vjeruju, rekao je Davor Ivo Stier, i dodao da misli da je to upravo Andrej Plenković. To će odlučiti članovi HDZ-a, Stier se složio s ostalim gostima da se treba birati po istom načelu po kojem je izabran i Karamarko. Stier ističe da institucije unutar stranke trebaju bolje funkcionirati te da se mora više razviti unutarstranačka demorkacija.

Ne misli da je trebalo ići na izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću i da je bivši premijer htio uspostaviti tzv. kancelarsku diktaturu. Sad je fokus na tome ima li HDZ potencijal da ponudi platformu stranke desnog centra, moderne i demokršćanske stranke, istaknuo je Stier. Ako bude potrebno, Stier kaže da je spreman povećati svoju pristunost i angažiranost u središnjici HDZ-a.

Izvor: narod.hr/hrt