Ninčević-Lesandrić: 'Nisam dobila rezultate inspekcije. A boljelo je bez obzira na anesteziju'

Ivana Ninčević-Lesandrić
Prije mjesec dana saborska zastupnica MOST-a, Ivana Ninčević-Lesandrić, pred očima cjelokupne hrvatske javnosti rekla je kako joj je nakon spontanog pobačaja rađena kiretaža na živo - bez anastezije.

Nakon što je prof. dr. Denije Karelović, Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, ustvrdio kako saborskoj zastupnici nije rađena kiretaža te da je dobila lokalnu anesteziju, javnost se digla na noge.

Istovremeno je ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić, pod pritiskom javnog mnijenja, odmah naredio da se na splitsku ginekologiju uputi inspekcija Ministarstva zdravstva, tj. inspekcijski nadzor koji je trebao ispitati cjelokupnu situaciju.

Osim u splitsku bolnicu, inspekcija Ministarstva zdravstva upućena je i u ostale bolnice gdje je bilo prigovora žena. Rezultate tih istraga trebalo je dobiti Povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje će potom donijeti svoje mišljenje o tom slučaju.

Nakon mjesec dana, Inspekcija je zaključila da je na splitskoj Ginekologiji u slučaju Ivane Ninčević-Lesandrić sve obavljeno po pravilima struke. Ujedno je potvrđeno da zastupnici Ninčević-Lesandrić nije rađena kiretaža, već vakuum aspiracija i da je za to dobila lokalnu anesteziju, odnosno da joj je cijeli postupak rađen u lokalnoj anesteziji, doznaje Slobodna Dalmacija. Povjerenstvo je donijelo svoje zaključke te će oni u petak biti dostupni i javnosti.

Tako Inspekcija Ministarstva zdravstva na splitskoj ginekologiji nije našla nikakve nepravilnosti, a do istog zaključka došlo je i bolničko povjerenstvo koje je formirano unutar KBC-a Split ne bi li ispitalo slučaj.

Svojom izjavom saborska zastupnica Ninčević-Lesandrić digla je na noge cjelokupnu javnost, a sa svih su strana počele stizati reakcije na njenu priču. Osim reakcija javnosti, mnogo je žena podijelilo slična iskustva koja su nezamisliva.
Očitovanje zastupnice Ninčević-Lesandrić

"Nisam dobila nikakve službene rezultate inspekcije, tako da nemam nikakvih komentara. Sve ću komentirati kada dobijem te rezultate", komentirala je za RTL zastupnica Ninčević-Lesandrić.

Isto tako je rekla kako svojom izjavom nije htjela zadirati u medicinske postupke, već je samo podijelila svoje iskustvo koje je za nju bilo iznimno traumatično i bolno bez obzira je li primila anesteziju ili ne.

Neslužbeno doznajemo kako su završene inspekcije Ministarstva zdravstva u bolnicama nakon prigovora žena koje je uručila udruga Roda. Pronađen je manji broj nepravilnosti vezan uz komunikaciju, utvrđene su i nejednakosti u primjeni postupka obezboljivanja.

Sutra se sastaje povjerenstvo, odnosno radna skupina koja je radila ne svemu. Svojim potpisom će sve imenovati, a nakon toga će izdati određene preporuke.

U Ministarstvu kažu da unatoč tome što su prijave bile anonimne, sve su uzete u obzir te su sagledane i grupirane prema predmetima.

Ukupno je pristigla 401 prijava, a samo je jedna bila poslana imenom i prezimenom. Pola ih se odnosi na period između 2014. do 2015. godine. Tvrde kako je i jedna utemeljena prijava previše, ali lakše je postupati kada imaju određene podatke.

vijesti.hr