Nikola Toth Fenix: Većini građana Vukovara život se svodi na puko preživljavanje

Nikola Toth Fenix, Vukovar

 

Nikola je za naš portal HERCEGOVINA.info objasnio zašto se kandidirao za gradonačelnika Vukovora, što očekuje od izbora, te kako vidi Vukovar, Slavoniju i Hrvatsku u budućnosti.

Za početak nam recite što je jednog od zapovjednika obrane grada natjeralo
da se kandidira za gradonačelnika Vukovara?

Za ponovni angažman u politici, odnosno kandidaturu za gradonačelnika, motivirali su me isti razlozi koji su me 1991. godine motivirali za obranu grada. Ugrožena egzistencija građana Vukovara, a time posredno i grada.
Vukovar je 1998. godine nastanjivalo približno 28.000 stanovnika dok ih je danaspribližno 18.000, u dvadeset godina "obnove i razvoja" izgubili smo dvostruko više stanovnika nego li smo imali žrtava rata. Ta gorka činjenica moj je osnovni motiv za rad, kao i mnogim Vukovarcima. Nažalost, ta činjenica bi morala alarmirati gradsku vlast, no ona ju niti ne primjećuje jer je grad skrojila po svojoj mjeri i za zadovoljenje vlastitih potreba.

Općenito kakvo je stanje danas u Vukovaru?

Većini građana život se svodi na puko preživljavanje. Oni koji su nezaposleni, a čine većinu, jednostavno ne postoje kao građani. Ne možete ih niti sresti na ulici, a kamoli nešto više. Oni koji rade, ne rade da bi živjeli nego žive da bi radili. Takvo siromaštvo s jedne strane ukorjenilo je apatiju, a s druge strane izaziva podjele među građanima po raznim osnovama. Uzrok su postojeće gradske vlasti koje nisu sposobne pokrenuti nikakvu gospodarsku aktivnost koja bi građanima omogućila dostojanstven život, a iz čega bi poslovično vrijedni Vukovarci stvorili sve druge sadržaje potrebne za dobar životni standard. Nedostatak ikakvih osnova za razumijevanje gospodarstva, kao i interesa za gospodarstvo kod sadašnjih vlasti najbolje se očituje kroz pobunu vukovarskih gospodarstvenika koja se nažalost može ovih dana pratiti u medijima.

Vukovar je imao gradonačelnika iz SDP-a, sada je to kandidat HDZ-a. Može li nezavisni
kandidat podržan od HSP AS-učiniti za grad više nego što su to napravili ovi nabrojani?

U osnovi nije bitno iz koje je stranke gradonačelnik, nego tko je gradonačelnik, koje su njegove kvalifikacije, kompetencije te iskustva u gospodarstvu i upravljanju. SDP-ov gradonačelnik je izabran na valu stigmatiziranja Sanaderovog HDZ-a i uključivanju dotada neaktivnog projugoslavenskog biračkog tijela u politički život grada. Do tada je Željko Sabo sjedio u mirovini. Iskustva u gospodarstvu i upravljanju su mu bila vješto prikrivanje rada na crno na građevinskim poslovima u Austriji. Na kraju je kazneno gonjen za više kaznenih djela, a za neka je i osuđen. Aktuelni gradonačelnik je za razliku od njega čestiti mladi čovjek, angažiran, vrhunski sportaš. O gospodarstvu i upravljanju teško da je nešto naučio na DIF-u, a s gospodarstvom i upravom nije se sretao niti u prethodnom radu, a niti u politici. O njegovim nekompetencijama u ovim osnovnim područjima za vođenje grada najbolje govori izostanak rezultata. Za razliku od njih svoj sam život proveo u gospodarstvu napose kao privatni poduzetnik, desetak godina bio sam izuzetno aktivan u lokalnoj politici (županijskoj i gradskoj) poznajem gospodarstvo iznutra, poznajem gospodarstvenike, načine i modele funkcioniranja te veze između gospodarstva i politike. Svoja iskustva u uspješnom gospodarenju prenijet ću na grad Vukovar i pokrenuti sve, od gradskih službi i tvrtki do stranih investitora.

Da li će Vaša kadidatura oko sebe okupiti i ostale stranke, udruge i
pojedince sa jasnim nacionalnim predznakom?

Inicijativa za domoljubno okupljanje oko mene kao nezavisnog kandidata potekla je od glavnog tajnika HSP AS Pere Ćorića. Samim tim isto je urodilo da imam potporu najsnažnije i stožerne pravaške stranke HSP AS. Nakon potpore HČSP-a i njihovog predsjednika Ivice Žulja u narednim tjednima predstavićemo još niz politički stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca koji će dati potporu meni te zajedničkom programu i zajedničkoj listi.Obzirom na prethodno obrazloženo stanje-doslovno biti ili ne biti za Vukovar, prirodnoje da se sve skupine i pojedinci nacionalnog predznaka svrstaju uz mene, što ne samo da priželjkujem već i predano radim na tome.No, s druge strane, Vukovar je grad mnogih obespravljenih, zaboravljenih, napuštenih.Kao pravašu, praktičnom konzervativcu, ljudsko dostojanstvo, rad i stega su na prvome mjestu. Svima kojima su dostojanstvo i egzistencija ugroženi dosadašnjim načinom vladanja gradom Vukovarom pružam otvorenu savezničku ruku ukoliko su spremni svojim angažmanom graditi za život ugodniji Vukovar, bez podjela i uz potpuno poštivanje propisa Republike Hrvatske.

Realno kolika je snaga desnice danas u Vukovaru, ali i u cijeloj županiji?

Desni pokreti jačaju u čitavoj Europi, Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija nisu iznimka, dapače. Liberalne snage i snage centra gube na značaju jer slobode koje oni pružaju ne rješavaju niti jedan problem društva, a pogubno djeluju na gospodarstvo. Sadašnji predsjednik HDZ-a u Vukovaru, gospodin Barna iz stranačkog je i društvenog života udaljio sve istinski desno orijentirane članove, a povremenim nacionalističkim trzavicama koje proizvodi podilazi hrvatskom dijelu biračkog tijela. Njegova maskarada prepoznata je i u gradu i u županiji i u "Zagrebu". Šteta i podjele koje proizvodi takvim pristupom goleme su za građane grada Vukovara. Zbog toga uživam i potporu navedenog dijela članova HDZ-a.

Pitanje svih pitanja jeste kako zaustaviti odlazak mladih iz Vukovara, Slavonije ali i cijele Hrvatske. Imate li neki plan da se taj egzodus zaustavi?

Rad, radna mjesta. To će zaustaviti odlazak mladih iz Vukovara. Obzirom da Vukovar sam, kao i najveći dio Hrvatske, nema investicijskih potencijala već nekoliko mjeseci održavam korespondenciju s grupama investitora iz zapadne Europe, Izraela i nekolicinom australskih Hrvata porijeklom iz Hercegovine koji Vukovar doživljavaju svojom rodnom grudom. Sve su to poslovni ljudi s kojima sam surađivao ili oni koje sam upoznao kao predsjednik gradskog vijeća. Iako nisam bio nadležan, primao sam ih jer se tadašnjigradonačelnik nije "udostojio" opet zbog nekompetencije ili taštine. Investitori postoje, zainteresirani su, no njihov sugovornik mora biti gradonačelnik
koji "razumije njihov jezik", koji je iz njihovog "faha", gospodarstva.
Borovski radnik Sabo ili profesor tjelesne i zdravstvene kulture Penava jednostavno nisu sugovornici koji mogu parirati u takvim pregovorima. Kada uspijem u Vukovaru druge sredine u Slavoniji i Hrvatskoj lako će slijediti naš vukovarski primjer, dapače stavit ćemo im se na raspolaganje jer smo oduvijek bili grad predvodnik.

Kakav je Vaš stav oko pitanja dvojezničkih ploča u Vukovaru?

Prvo i osnovno zakoni se moraju poštivati i provoditi. No, narod, građani, nisu tu da bi provodili i poštivali propise, već suprotno propisi su tu da bi građanima omogućili kvalitetniji život. Stoga je obveza zakonodavca da zakon prilagodi stvarnom stanju i potrebama u društvu, a ne da propisima stvara podjele i animozitete.

Moramo se dotaći i branitelja koji kao da gube sva prava u državi za koju
su se borili. Imate li neku poruku za njih i njihove obitelji?

Duboko sam ožalošćen i razočaran često maćehinskim odnosom svih razina vlasti prema nama braniteljima. Osmišljena medijska kampanja radi raslojavanja hrvatskog društva cilja, u prvome redu, na branitelje jer su oni najznačajnija snaga u obrani integriteta hrvatske države i društva. Kampanju provode svi oni koji u Domovinskom ratu nisu sudjelovali jer je Jugoslavija njihova domovina, a Republika Hrvatska samo boravište. Mediji stvaraju javno mišljenje upereno protiv branitelja, a nositelji vlasti, kojima su prioritet ostvareni postotci na izborima, zbog podilaženja izmanipuliranom (u pogledu branitelja) biračkom tijelu ne provode propise koji se odnose na nas branitelje.
Branitelji, krajnje je vrijeme da se ostavimo umjetno stvorenih podjela i složno
nastupimo prema Vladi RH i Hrvatskom saboru te zatražimo, ne samo provođenje svih propisa kojima su utvrđena naša prava, nego zaštitu našeg dostojanstva. Složno i snažno kao i 91´, 95´. Tada ćemo u medijima čitati o liječnicima, profesorima, odvjetnicima, obrtnicima, poduzetnicima, radnicima, sportašima invalidima, vojnim umirovljenicima koji su život posvetili društveno korisnom radu, o svim braniteljima koji i danas daju svjetli primjer našem društvu.

Za kraj imate li nešto poručiti biračima u Vukovaru.

Dragi sugrađani, posljednjih osam godina grad je urbanistički uređen, više zaslugom središnjih nego gradskih vlasti. Uređen je za nekolicinu koja njime upravlja temeljem pukog broja glasova, a ne ostvarenih rezultata. Vaših glasova, kojima ste njima omogućili da uživaju u onome što je dano i izgrađeno za sve nas. Razmislite je li u tim investicijama u ulice i šetnice te infrastrukturu moglo biti posla i za Vas. Naravno da jeste kada bi imali gradonačelnika koji bi uvjetovao ili stimulirao investiciju Vašim radnim mjestima. Razmislite dobro zašto Vi i Vaša djeca morate u Irsku ili Njemačku-zato što tamo gradske vlasti stvaraju uvjete pogodne za investitore, a investicije uvjetuju brojem otvorenih radnih mjesta. Ukoliko želite i dalje biti građani drugoga reda u svome gradu, glasujte kao i do sada. Ukoliko ste spremni raditi u Vukovaru umjesto u inozemstvu, zarađivati u Vukovaru kao uinozemstvu glasujte za kandidata koji će Vam ostvariti tu priliku, a sve ostalo zavisit će od Vašeg truda.

HERCEGOVINA.info