Nijemci pokreću istragu o UDBINE 22 hrvatske žrtve

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz
Županijski sud u Velikoj Gorici ukinuo je pritvor i nad Zdravkom Mustačem, kojeg Njemačka s Josipom Perkovićem traži zbog sudjelovanja u likvidaciji Stjepana Đurekovića. Mustač i Perković uhićeni su po europskom uhidbenom nalogu koji su izdale njemačke vlasti. Perković je iz pritvora pušten u petak budući da sudac nije naveo razloge zbog kojih se pritvor određuje.

Jednako kao i Perkoviću, i Mustaču je sud mjeru pritvora zamijenio drugim mjerama osiguranja: oduzete su im putovnice i osobne iskaznice i izrečena zabrana napuštanja mjesta boravišta.

O Perkovićevu i Mustačevu izručenju sud bi trebao odlučivati u srijedu i četvrtak. Osnovno pitanje na koje će sudsko vijeće morati dati odgovor jest je li nastupila zastara te, ako jest, je li ona uopće razlog zbog kojeg se može odbiti izručenje.

Ako suci odluče da nema prepreka izručenju, Perković i Mustač imaju mogućnost žalbi Vrhovnom sudu, odnosno Ustavnom sudu. Obojica su već najavila da će iskoristiti sve pravne mogućnosti.

U kontekstu presude Krunoslavu Pratesu, Perkovićevu doušniku, koji je zbog pomaganja u likvidaciji Đurekovića osuđen na doživotnu robiju, obojica imaju nekoliko razloga za izbjegavanje izručenja.

Perković, u to vrijeme šef Drugog odjela Službe državne sigurnosti za neprijateljsku emigraciju, i njegov nadređeni Mustač, šef SDS-a u Hrvatskoj, a zatim i na saveznoj razini, mogli bi se suočiti s pitanjima o ukupno 22 ubijena hrvatska politička emigranta koji su na području Savezne Republike Njemačke likvidirani u razdoblju od 1970. do 1989.

Sud u Münchenu posebno spominje likvidacije od 1981. do 1989., kada su u Bavarskoj ubijeni Antun Kostić (1981. u Münchenu) i Stjepan Mesek (likvidiran iste godine u Frankfurtu) te Đuro Zagajski (1983. u Münchenu).

Pratesovo kodno ime Boem pojavljuje se u izvještajima o ubojstvu Antuna Kostića u kojega je nepoznati ubojica ispalio tri metka kalibra 7,65 mm iz pištolja s prigušivačem - jedan metak u glavu, i dva u prsni koš.

Kostić je napadnut u jutarnjim satim 9. listopada 1981., dok je ulazio u automobil kojim se vozio na posao.

Đuro Zagajski bio je prijatelj i suradnik Antuna Kostića, a njegovo tijelo, razmrskane lubanje, pronađeno je na polju u münchenskom parku Vrt fazana.

To ubojstvo načinom izvršenja podsjeća na likvidaciju Đurekovića, kojeg su ubojice onesposobili mecima iz dva pištolja, a zatim dotukli sjekirom.

Ukazuje li činjenica da sud izdvaja ubojstva emigranata koja ili po suradnicima SDS-a koji su omogućili ubojstvo, ili po načinu izvršenja, podsjećaju na isti "kanal" kojim je provedena likvidacija Đurekovića, neće se znati dok, i ako, Perković i Mustač ne budu saslušani u Njemačkoj.

Sigurno je, međutim, da je Drugi odjel SDS-a u Zagrebu bio nadređen za hrvatsku emigraciju u Njemačkoj i da je Perković unutar emigrantskih krugova na vezi držao ne samo Pratesa, što je i sam Prates opsežno ispričao prikrivenim istražiteljima prije uhićenja, već i nekoliko drugih doušnika.

MARIJO KAVAIN/S.Dalmacija