Nije izglasan proračun: Vukovar čeka izvanredne izbore

Vukovar, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Predrag Matić, od ministra branitelja, branitelji, Vlada RH, dvojezičnost, Zoran Milanović, Vukovar, Zoran Milanović, stožer za obranu Vukovara, Vukovar, Vukovar, branitelj, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, Vukovarsko-srijemska policija, Darko Pajčić, Hrvatska, hrvatska krv, Franjo Šoljić, Vukovar, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, raspisivanje referenduma, VELIMIR BUJANEC, Vukovar, UDBA, udbo-komunističke močvare., istina, stožer za obranu Vukovara, Gordana Bujušić, anonimno pismo, Veleučilište Lavoslav Ružička, Erdutski sporazum, gradonačelnik, Vukovar, Željko Sabo, Željko Pinjuh, Željko Sabo, Ivan Penava, Vukovar, izborza gradonačelnika, kukuriku koalicija, Veljko Marić
Vukovarsko Gradsko vijeće nije danas prihvatilo prijedlog proračuna za ovu godinu gradonačelnika Željka Sabe (SDP) jer su vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića te nezavisni vijećnik Željko Pinjuh bili protiv, pa su se time stekli uvjeti za raspuštanje vijeća, a zatim i za raspisivanje prijevremenih izbora za vijeće i gradonačelnika.

Prije same sjednice Vijeća, vijećnici HDZ-a uvjetovali su potporu prijedlogu proračuna ostavkom gradonačelnika Željka Sabe ponudivši u tom slučaju i vlastite ostavke u Gradskom vijeću.

»S obzirom na to da nema ostavke gradonačelnika Željka Sabe, nema ni proračuna«, rekla je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Marija Budimir optuživši Sabu za izazivanje prijevremenih izbora.

»Niste vi gradonačelnika niti birali te ne možete tražiti niti njegovu ostavku«, odgovorio je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vijeću Goran Bošnjak napomenuvši kako krivac za prijevremene izbore ne može nikako biti Sabo već HDZ i HSP dr. Ante Starčević čijim je neprihvaćanjem proračuna građanima Vukovara, kako je rekao, načinjen trošak od pola milijuna kuna koliko će stajati izbori.

Po njegovim riječima, šteta koja će nastati raspuštanjem Gradskog vijeća i neusvajanjem proračuna, biti će još veća jer u pitanje dolaze brojni projekti poput 48 milijuna eura vrijednog projekta izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe u Vukovaru za koja su već odabrana sredstva EU-a.

Predsjednik Gradskog vijeća nekadašnji SDP-ovac, a sada nezavisni vijećnik Željko Pinjuh, koji je u Vijeću podržavao HDZ i HSP dr. Ante Starčevića, ocijenio je kako je možda i najpoštenije da političke probleme u kojima se našla vlast u Vukovaru razriješe građani na prijevremenim izborima.

Sabi je spočitao da je imao tri mjeseca da podnese prijedlog proračuna Gradskom vijeću, a to je učinio tek nekoliko dana prije isteka roka za to.

»Nismo naišli na razumijevanje kod SDP-a i SDSS-a kao i kod gradonačelnika Željka Sabe te idemo na prijevremene izbore«, kazao je novinarima nakon sjednice vijeća Pinjuh izraživši nadu da će građani na izborima izabrati kvalitetne vijećnike i svakako boljeg gradonačelnika od dosadašjeg. Pojasnio je kako se u sljedećih 90 dana nakon što Vlada donese odluku o raspuštanju Gradskog vijeća, moraju održati prijevremeni izbori za Vijeće i gradonačelnika s kojim »padaju« i gradonačelnikovi zamjenici izuzev zamjenika Srđana Milakovića koji je na tu dužnost izabran kao predstavnik srpske nacionalne manjine.

Pokušaju izglasavanja proračuna u Gradskoj vijećnici nije bio nazočan gradonačelnik Željko Sabo koji je jutros na početku sjednice pozvao vijećnike da prihvate njegov prijedlog proračuna u ukupnom iznosu 224 milijuna kuna kako bi se nastavili razvojni projekti u gradu.

U Gradskom vijeću vladajući imaju 13 glasova; HDZ devet , HSP AS tri te nezavisni Ž.Pinjuh.

SDP ima osam vijećnika, a SDSS tri vijećnika .

Hina