Nevrijeme u Hrvatskoj: Bura od 220 km/h, prometni kolaps, urušavanje zgrada, troje životno ugroženih

nevrijeme

Zbog naleta orkanskog vjetra zatvorene su tako neke autoceste i državne ceste, a problemi zbog vjetra, ali i obilne kiše - gomilaju se diljem zemlje, piše Hrt.hr.

ZAGREB: Urušen dio Paromlina, prometni kolaps, oštećene škole

Zbog olujnog vjetra koji je dostizao brzinu i od 100 km/h, jutros se srušio dio glavne zgrade Paromlina, a urušiti bi se mogao i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, smještenog između Koncertne dvorane 'Vatroslav Lisinski' i Glavnoga željezničkog kolodvora.

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama pozvao je jutros građane koji su parkirali na parkiralištu Paromlin da dođu po svoje automobile zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja te stare zgrade. Na mjestu događaja su policajci, vatrogasne ekipe i djelatnici Ureda.

Olujni vjetar sinoć je i jutros rušio stabla na kuće i prometnice te odnosio krovove, a dijelom gradskih prometnica vozi se otežano. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba od sinoć je imala više od tisuću poziva građana, a vatrogasci su izašli na više od 500 intervencija. Građani i dalje ne prestaju zvati na intervencije, a aktivirana su i dobrovoljna vatrogasna društva.

Također, Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je kako je olujni vjetar prijepodne odlomio dio limenog krova sa zgrade u kojoj se nalaze   Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i zagrebačka XVIII. gimnazija u ulici   Matije Mesića, ali da za učenike nema opasnosti.

KVARNER: Na Krčkom mostu bura od 220 km/h, dvoje životno ugroženih!!

Orkanska bura na širem riječkom području puše od sinoć. Vatrogasci su tijekom noći i jutros, zbog srušenih stabala, stupova i drugih intervencija, na teren izlazili više desetaka puta. Jutros je na Krčkom mostu zabilježen najjači udar bure, od čak 220 kilometara na sat.

Prema podacima iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, oštećeno je mnogo automobila, prozora i krovova. Građanima se preporučuje da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore te da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

Orkanska je bura dignula balon bazena na Kantridi, šator na parkiralištu Delta, rušila je stabla, kotrljala kontejnere, dizala krovove. U Centar za hitnu medicinu zaprimljeno je više teže ozlijeđenih osoba, od toga dvije su i životno ugrožene. Riječ je o radnicima s gradilišta u Marčeljevoj dragi koji su pali s osam metara visine.

Jaka bura, zbog koje su od jutra zatvorene gotovo sve prometnice i morski putovi na području sjevernog Jadrana, zaprijetila je i brodicama u lukama i učicama.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina apelirao je, zbog vremenskih uvjeta, da se zbog nevremena popodne ne održi nastava. I jutarnja je nastava u nekim školama prekinuta, a kako smo doznali iz Službe hitne medicinske pomoći - na troje se osnovaca u Opatiji srušila grana. Djeca su primljena u bolnicu na Kantridi zbog prijeloma. Usto, zatvoren je i sveučilišni kampus na Trsatu.

VELEBIT: Snijeg, dio kućanstava bez struje

Na sjevernom Velebitu pao je snijeg, a od meteorologa Ante Vukušića doznaje se da je na Zavižanu palo 8 centimetara snijega, pri čemu olujni vjetar savara snježne smetove mjestimice više od pola metra.

Olujni vjetar na mahove s orkanskim udarima u Podgorju je prouzročio kvarove na dalekovodima. Bez struje je više kuća na području Barić Drage, doznaje se u gospićkoj Elektri.


DUBROVNIK: Poteškoće s vodom

Ciklona Teodor na dubrovačkom je području u znaku obilnih oborina. U protekla 24 sata palo je 90 litara kiše po četvornome metru. Zbog velike količine vode na nekoliko su se mjesta podignuli poklopci šahtova za odvodnju, a dubrovački vatrogasci intervenirali su zbog poteškoća s vodom u jednom dubrovačkom hotelu, na bazenu u Gružu, te u stanu u Lapadu.

Iz Županijskog centra 112 Dubrovnik upozoravaju vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti, i zbog kiše i zbog mogućih odrona.