Nestali hrvatski emigrant 1972. likvidiran u Sloveniji

ubojstvo

... istraživanjem poratnih likvidacija i djelovanja nekadašnjih jugoslavenskih tajnih služni.

Na konferenciji za novinaru u Mariboru, Ljeljak je objavio da je, istražujući dokumente u državnom arhivu Slovenije, došao do saznanja da su Crnogorca 3. srpnja 1972. u Salzburgu oteli pripadnici Udbe, a potom je prebačen u Sloveniju, gdje je, po njegovim tvrdnjama, i likvidiran, i to po svoj prilici na području Gotenice, do 1990. godine za javnost zatvorenom području na kojemu su svoje poligone i instalacije imale vojska, policija i obavještajne strukture.

Leljak je rekao da je, istražujući taj slučaj u slovenskoj dokumentaciji, u državnom arhivu otkrio putovnicu na ime Marko Golac, nepostojeće osobe rođene 7. prosinca 1946., istog datuma kad i u Salzburgu nestali hrvatski emigrant, te da se je ubrzo uvjerio da je u putovnici zapravo originalna Crnogorčeva fotografija.

U arhivu je našao i bankovnu knjižicu Crnogorca, njegovu osobnu poštu, fotografije i dokumente, pa čak i tonski snimak njegova saslušanja.

Leljak je rekao da je austrijskoj policiji zato, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo otmice i umorstva, prijavio tri još živuća slovenska visoka dužnosnika iz vremena komunizma i bivše Jugoslavije koji su za to bili odgovorni, te austrijskim organima predao dokumentaciju do koje je došao. Leljak je austrijskoj policiji prijavio Silva Gorenca, Borisa Mužičai Marjana Orožna, koji su djelovali na visokim pozicijama u ministarstvu unutarnjih poslova i sigurnosnim službama u Beogradu, prenosi T-portal.

Crnogorčevu otmicu u Salzburgu izveli su tri pripadnika Udbe s pseudonimima Bilič, Kovač i Željko. Lažno su mu se predstavili kao austrijski policajci, ali su ga umjesto na obližnju policijsku postaju odveli na saslušanje u Ljubljanu, pri čemu su za Crnogorca za prijelaz granice upotrijebili krivotvorenu putovnicu s njegovom slikom. Kao pratnja u akciji sudjelovali su još i suradnici Udbe pod kodnim imenima Špela, Branko i Boris, tri Udbina suradnika koja su iz daleka pratila događaje, rekao je Leljak.

Stjepan Crnogorac nalazi se na popisima žrtava Udbe na kojima se do sada vodio kao jedan od četvorice hrvatskih emigranata koji se smatraju nestalima.