FOTO  Nema više ‘okupacije’ plaža ležaljkama, odzvonilo samovolji koncesionara

Plaža Banje Dubrovnik
Kako su kazali za Danas.net.hr iz Županije, slične pritužbe dobivaju i oni sami, i upravo iz tog razloga bi, prema riječima bivšeg županijskog pročelnika za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Mara Kristića, uskoro trebala krenuti i usmena upozorenja svim neposlušnim koncesionarima, a potom i sankcije.

Kako tvrdi Kristić, problem je postojao s koncesionarom na Banjama budući kako su se građani žalili kako se poprilično ‘raširio' po plaži te kako su oni, na ionako pretrpanoj plaži, u posljednje vrijeme imali nešto manje mjesta za kupanje. Nakon upozorenja, koncesionar je maknuo oko tri reda ležaljki, a građani ponovno imaju svoju polovicu plaže.

Županijski pročelnik za turizam, more, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić tvrdi kako je, govoreći o ovoj temi, potrebno razlikovati dva pojma, a to je koncesija, prema kojoj određeni koncesionar dobiva područje koje koristi, ali i održava, te koncesijsko odobrenje. U cijeloj je priči, tvrdi, sporno koncesijsko odobrenje prema kojem koncesionari plaćaju 30 do 40 kuna godišnje po ležaljci. Problem je, tvrdi Klaić, što mnogi od njih zauzimaju veliki dio plaže, zbog čega građanima ostaje manji dio za sunčanje. Takav primjer vidljiv je na plaži Sveti Jakov, na koju su se građani također žalili.

- ‘Siguran sam kako građane ne bi toliko ljutilo da se radi o ležaljkama koje su popunjene. Međutim, vjerujem kako je za njih posebno frustrirajuća činjenica kako su te ležaljke razbacane po cijelim plažama, a mnoge od njih ostanu prazne. Stoga ćemo zahtijevati da se ležaljke slože na jedno mjesto te da se iznajmljuju kad ih kupač zatraži te vraćaju natrag kad je on prestane koristiti,' tvrdi Klaić. Također je dodao kako će se od koncesionara zahtijevati da se ležaljke uredno poslože te uredno postave, kako ne bi bile razbacane po cijelim plažama i tako zauzimale više mjesta no što je potrebno, i to na uštrb onih koji imaju pravo kupati se i sunčati na gradskim plažama ‘po komodu' - na uštrb samih građana.

Danas.net.hr