Naturalizirani Makaranin Ivo Ćurković, čuvar Makarske plaže

Kupres, ivo ćurković, Kupres, Makarska
Prateći ovih dana u brojnim medijima kako jedan naturalizirani Makaranin i primorac Ivo Ćurković, prva novinarska i urednička violina tjednika "Makarsko primorje" blati svoje sudržavljane i sunarodnjake Bosance i Hercegovce koji smetaju drugima, zauzimaju plaže, mokre u more, opterećuju kanalizaciju, donose hranu, ne plaćaju parking i boravišne dozvole...", prisjetih se jednog vica o najodjevenijem Glamočaku koji je sa 940 metara nadmorske visine prvi put došao na more. Nije skidao ništa sa sebe niti se micao, čudeći se sirotinjski odjevenoj raji na plaži.

Upravo „primorac"

Ćurković dolazi, ni manje ni više, nego sa 1.200 metara prosječne nadmorske visine kupreške visoravni, na kolikoj je i gradić Kupres, odakle su njegovi korijeni i kamo se povremeno vraća ili na skijanje ili da obiđe rodbinu i prijatelje.

Vile i vikendice

Svaki put je, putujući BIH autobusom prema Makarskoj, osmišljajući tekstove i uvodnike za svoj tjednik, čak i one antibosanskohercegovačkog sadržaja, u prilici da vidi i Ski stožer - Vranu i čuvenu Čajušu.

Na njoj se uz hotel „Adria-ski" nalaze i brojne vikendice, vile i stambeno-poslovni prostori, uglavnom „njegovih" Dalmatinaca koji su gotovo za bagatelu kupili placeve, gradili bez ikakvog reda, i uz koje je septičkih jama koliko i objekata, koje se nesmetano slijevaju u livanjsko-duvanjske vodotoke.

U te vile dolaze „njegovi" Dalmatinci i sa sobom donose hranu, piće, opremu, zauzimaju ski-staze i klizališta, opterećuju nepostojeću kanalizaciju...

A Ivo Ćurković neka pita načelnika općine plaćaju li svi parking, boravišne takse i druge dažbine koje on traži da plaćaju njegovi Bosanci i Hercegovci i Kuprešani kad dođu na Makarsko i Hrvatsko primorje.

I što je još gore, ne zakupljuju svi kupreške apartmane i sobe za vrijeme zimovanja, jer imaju vlastite u stranoj zemlji, povoljno dobivene, čime se oštećuje budžet općine i države čije državljanstvo Ćurković, također, s pravom nosi.

Sretni Bosanci i Hercegovci

A Bosanci i Hercegovci sretni su da im se dolazi, makar i s vlastitom hranom. Ako se tome dodaju brojni planinari, lovci, skupljači gljiva i posebno unosne mahovine i s Ćurkovićevih hercegbosanskih, ali i svih drugih bosansko-hercegovačkih planina i šuma koji dolaze i iz Dalmacije svakoga vikenda, ne donoseći ništa i ne ostavljajući išta osim smeća, onda razloga za turističku pobunu imaju daleko više građani BiH.

No, oni se ne bune, jer žele da BiH bude otvorena zemlja svima, a posebno najbližim i najdražim susjedima iz Hrvatske, pa i naturaliziranom čuvaru dalmatinskih plaža.

Ale Kamber Dnevni Avaz / hercegovina.info