Nakon što su dobili što su tražili: Frljići bi sada hapsili i sudili

Oliver Frljić, jelena karleuša, Oliver Frljić, rijeka

...ovog kulturnog hrama nacrtao ustaške simbole te sprejem ispisao prezime ekstremnog ljevičara, Jugoslavena - Frljića. Pojedini mediji skloni ovom intendantu isticali su da se to dogodilo zbog "nekoliko performansa (sic!) čelništva HNK." Za riječ se odmah javio i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

- Iscrtavanje ustaških simbola na zgradi kazališta je sramotno djelo koje zaslužuje svaku osudu. (...) Većina autora takvih grafita ne zna povijesne činjenice i Frljića kritiziraju zbog njegovog rada kroz koji analizira bolne povijesne istine, a one očito ne idu uz zamišljenu sliku hrvatske povijesti koju dio naših sugrađana ima u svojim glavama. Grafiti će biti uklonjeni u što kraćem roku - naglasio je Obersnel.
Ovim činom (zamislite!) zgroženi su intendant Oliver Frljić i glavni dramaturg i ravnatelj riječke Opere Marin Blažević, jer se radi, kako su istaknuli, o zaštićenom spomeniku kulture u gradu Rijeci! Stoga, rekli su, očekuju reakciju ne samo nadležnih institucija nego i onih predstavnika kulturne javnosti, napose kazališne, koji su proteklih tjedana raspirivali mržnju spram umjetničkog programa riječkog kazališta.

Ma nemoj!
Dakle, Frljići su tek sada shvatili da je riječ o "zaštićenom spomeniku kulture", a to ne znači da jedino ti i takvi smiju i mogu, primjerice, na Dan neovisnosti umjesto hrvatske državne zastave stavljati onu pod koju oni spadaju, a to je zastava pedera i lezbača.

Kad su provocirali javnost, a poglavito hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskoga rata sa svojim "performasama", (čitaj: glupostima i mržnjom), to je bila "sloboda govora", to je bilo "nešto novo", a sad im je netko vratio. Oni bi da se sve njihove protivnike uhiti i da ih se po kratkom postupku likvidira, jer oni i samo oni imaju pravo vrijeđati, klevetati i unositi razdor među Hrvate. Ističu da je Slobodan Prosperov Novak izjavio da "Frljić nije ništa drugo nego jedan ustaški intendant". Pa, što je u tome čudno? Čovjek ima takvo mišljenje o bivšem dečku Danijele Trbović. Taj i takav intendant, koji nije ništa drugo nego najveća hrvatska kulturna sramota, nedavno je na nekoj srpskoj televiziji izjavio da je on Jugoslaven! A protiv koga su se hrvatski branitelji borili u hrvatskom Domovinskome ratu?

No, ne bi se složili da je Frljić "ustaški intendant". Prije bi bilo da je "regionalni", tj. Jugoslavenski ili najbolje i najtočnije rečeno -. "redatelj pedera".
Inače, Rijeka nije zaslužila da na čelu kazališta ima takve ljude. A to da se na Frljićevim predstavama okuplja nekoliko stotina gledatelja (što on naziva "gužvom") samo je znak da ga u ovoj sredini toliko uvažava i cijeni, od sto dvadeset tisuća stanovnika, koliko ima samo grad Rijeka!
Stoga, razni frljići, što ste se zapjenili onim što ste vidjeli na fasadi kazališta - Ljudi, o vama, jednostavno imaju takvo mišljenje, a mišljenja su različita.
Vrijeme je da HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ponovno postane hrvatsko kazalište, a da frljići odlepršaju u Banja Luku, Beograd ili Novi Sad, gdje im je i mjesto.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)