Nakon polarnog, stiže toplotni udar: U subotu u Dalmaciji i preko 20 stupnjeva

Split, Dalmacija, zima, proljeće, vrijeme, stan, Split, studentica
Takva meteorološka situacija bila je očekivana, kaže Rade Popadić iz Udruge Crometeo, a lijepo će vrijeme potrajati još desetak dana. Sunčano vrijeme koje nas prati od sredine tjedna, očekuje nas i dalje pa će i petak biti u znaku sunčanog vremena, piše slobodna dalmacija.

-Nakon slabog burina u noći, tijekom dana će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, ponegdje uz obalu zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori bit će od 0 do 4 stupnja, uz obalu i na otocima od 5 do 10 stupnjeva, dok će najviše dnevne temperature biti od 13 do 20 stupnjeva - najavljuje Popadić.

Najtopliji dan u tjednu bit će subota jer bi temperature zraka mogle preskočiti i koji stupanj iznad 20. Skok iz zime u proljeće pa čak i u ljeto nije neobičan za ovaj mjesec, što potvrđuje onu staru uzrečicu o 'veljači prevrtači'. Više od 20 stupnjeva u veljači zabilježeno je i proteklih godina. Split se tako 22.veljače 1990. godine grijao na ljetna 22,3 stupnja, Šibenik 22,7 dok je istog dana u Dubrovniku izmjeren topli rekord od 24,1 stupnjeva.

Nakon 'ljetne' subote nedjelja će biti znatno hladnija:

-Očekuje se pritjecanje hladnijeg zraka pa će zapuhati bura koja će popodne i navečer imati jake do olujne udare, a temperature će biti od 5 do 10 stupnjeva niže u odnosu na subotu-kaže Popadić.

Nešto hladnije vrijeme, no i dalje s ugodnim temperaturama i s obiljem sunca bit će i gotovo slijedeći tjedan. Tako će se nakon obale led i snijeg topiti i u Zagori , a nove ciklone, na sreću, za sada nema na vidiku.


Šalove, kape, bunde, skijaške jakne i rukavice već su zamijenili kratki rukavi, a mogli bi i ručnici za more jer su visoke temperature proteklih dana do sada zagrijale i more na 13 stupnjeva u Komiži, 12 u Splitu pa će na svoje doći oni koji radije uživaju u sunčanim i morskim nego u sniježnim radostima.