Nakon dva dana u bolnici mladi Splićanin umro od gripe?

split bolnica
Ako se zaista utvrdi da je pacijent preminuo od posljedica gripe, bit će to prvi smrtni slučaj od gripe u ovoj godini.

- Riječ je o čovjeku mlađe životne dobi koji je do sada, kako smo doznali od rodbine, bio potpuno zdrav. On je, nakon što je nekoliko dana kod kuće imao povišenu temperaturu, u subotu primljen na Kliniku za plućne bolesti KBC-a Split te je zbog njegova zdravstvenog stanja zatražen konzilijarni pregled internista.

Nakon tog pregleda pacijentu se stanje vrlo brzo drastično pogoršalo i on je s teškom upalom pluća premješten kod nas na JIL. Usprkos činjenici da smo poduzeli sve mjere liječenja koje moderna medicina poznaje, zdravstveno stanje pacijenta strahovito se brzo pogoršavalo. Priključili smo ga i na respirator, no stanje mu se nije poboljšavalo. U subotu navečer priključili smo pacijenta i na ECMO uređaj, no ni to nije dalo rezultata - rekao nam je doc. dr. Nenad Karanović, voditelj Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Tjelesna temperatura pacijenta na JIL-u nije prelazila 38,5 stupnjeva, no usprkos tome zdravstveno mu se stanje nije poboljšavalo.

- Postupno je došlo do zatajenja svih organa, od čega je čovjek na kraju i preminuo. Krv pacijenta poslali smo na testiranje u Zagreb i iz tog ćemo nalaza vrlo vjerojatno doznati uzrok smrti. Sumnjamo da je pacijent preminuo od virusne infekcije, a u takve infekcije spada i gripa - naglasio je Karanović.

- Radim u bolnici više od 30 godina i stalno sam zaposlen na JIL-u. Zaista ne pamtim da se nekom pacijentu zdravstveno stanje tako drastično pogoršavalo, gotovo iz minute u minutu - zaključio je nesvakidašnji slučaj dr. Karanović.

Čim se ova vijest proširila gradom, počele su spekulacije kako je pacijent u KBC-u Split preminuo od posljedica svinjske gripe, no dr. Karanović to je oštro demantirao.


Ivica Marković/Slobodna Dalmacija