Nakon 26 godina policija kazneno prijavila osumnjičene za napad na Banske dvore

Dvadeset šest godina nakon raketiranja Banskih dvora policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA, koje sumnjiči ...

... da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa generalmajora LJ. B.., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Niko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima. Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti,. pilot D. L., je hrvatski državljanin ali se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici, gdje radi kao civilni pilot.

Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine, kada je od nekih osoba prekinut zid šutnje nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti. U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavila je Policijska uprava na konferenciji za novinare.

Cilj napada 7. listopada 1991. bio je destabilizirati Hrvatsku. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta od preko 35 milijuna kuna.