FOTO  Najuzornija seoska žena u Hrvatskoj: Ivana Jurić iz Đurića

Ivana Jurić, Najuzornija seoska žena Hrvatske, Manda Štimac, Kata Nikolić

...postala je Najuzornija seoska žena Hrvatske za 2014. godinu.

Mlada 34-godišnja domaćica i poljoprivrednica, farmerica, majka četvero djece, a peto je na putu, Ivana Jurić iz sela Đurići u Vukovarsko-srijemskoj županiji postala je Najuzornija seoska žena Hrvatske za 2014. godinu. Njene su pratilje Kata Nikolić iz Sikirevaca, Brodsko-posavska županija, i Manda Štimac iz Zagrađa, Požeško-slavonska županija. Odlučio je tako 13-člani žiri na 15. izboru najuzornije hrvatske seoske žene koji je održan u Sportskoj dvorani u Ivanskoj, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica. Natjecanje je održano u organizaciji udruge Uzorne hrvatske seoske žene, a natjecalo se 14 žena iz kontinentalnih županija.

- Ovim projektom želimo pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, radi afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanja obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela - istaknula je Željkica Golubić, predsjednica Udruge.

Kandidatkinje su pripremile svoj najljepši stol, uređen njihovim ručnim radovima, proizvodima iz njihova gospodarstva, cvijećem i ukrasima, zimnicom koju spremaju, tradicijskim jelima koje pripremaju u svečanim trenucima njihove obitelji, domaćim likerima, rakijom i vinima, te kolačima i drugim slasticama. Na velikoj pozornici predstavile su se i narodnom nošnjom svoga kraja, a odgovarale su i na pitanja članova žirija. Ovogodišnja pobjednica Ivana Jurić, rođena 1982. godine, nakon završenog školovanja nije mogla naći posao u struci komercijalista pa, našavši ljubav svoga života na selu, tu pronalazi i svoje buduće zanimanje. Danas je kućanica, majka triju sinova i jedne kćeri, ali i uspješna poljoprivrednica koja nekoliko godina radi na suvremenoj farmi muznih krava. Vrlo je odrješito rekla nazočnim saborskim zastupnicima, županima i predstavnicima vlasti da se u vrijeme kada su gradili svoju farmu, kada je bila dobra cijena mlijeku, a niža cijena gnojiva, hrane i goriva, moglo ljepše živjeti.

- Obrađujemo 34 hektara zemlje, imamo farmu muznih farma s 50-ak krava, uzgajamo i ostale životinje uobičajene na seoskom gospodarstvu: ovce, svinje, kokoši. Obrađujem bašču, u kojoj imamo svega od povrća. Vozim po potrebi i traktor i pomažem mužu u poslovima na njivi. Moj radni dan inače kreće od pola šest jer i djeca idu u školu, radim svaki dan na farmi, jer to je posao koji traži rad i nedjeljom i svecima. Tu su i kućni poslovi, pripremanje objeda, pa tako sve do navečer. Teško je, no mi volimo selo, volimo našu tradiciju. Ne bi se reklo, ali imam i slobodnog vremena, volimo se spremiti ja i suprug i otići u KUD, na Vinkovačke jeseni, u svatove - kaže pobjednica Ivana, koja priznaje da je na moru bila prije tri godine. U domaćinstvu joj pomažu svekrva i majka. Rado izrađuje zlatovez, a i piše tekstove za igrokaze u svom folklornom društvu. Posebno obožava kulinartsvto.

Prva pratilja Kata Nikolić, iz Sikirevaca, majka je petero djece, vodi domaćinstvo, radi na polju, u staji muze krave dva puta na dan. Vodi i uredske poslove svoga gospodarstva pa se kroz cjeloživotno učenje obrazovala informatički i prošla obuku za knjigovodstvo. "Uz sav posao volim tradicijsko ruho pa izrađujem razne odjevne predmete u više tehnika", kaže Kata.

Druga pratilja, Manda Štimac iz Zagrađa, također je majka petero djece, radi i u domaćinstvu, na poljoprivredi, bavi se ručnim radom i na više načina pomaže svojoj obitelji u stvaranju dohotka i boljeg života.