Na splavu se može preživjeti i mjesec dana a potraga je ipak prekinuta

prekinuta potraga

Umirovljeni kapetan i član Sindikata pomoraca Hrvatske Dragomir Mucić bio je gost Dnevnika N1 televizije. Objasnio je kako funkcioniraju splavi za spašavanje, dok je njegov kolega tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan pojasnio da se na njima može preživjeti i mjesec dana.

"To su samonapuhavajuće splavi koje se nalaze na povišenom mjestu broda. U ovom slučaju dvije su se splavi nalazile s lijeve strane zapovjedničkog mosta, dvije s desne. One su za brod vezane morskim vezom i hidrostatskim kukama. Te kuke imaju funkciju da se, ako dođe do potonuća broda, a splavi nisu aktivirane i bačene s broda od strane članova posade, same aktiviraju i aktiviraju splavi.

Tako da splavi isplivavaju na površinu i šire se. Neke imaju, ne znam za ove, i šator za skrivanje od sunca i nevremena i one nisu potopive. Splavi moraju negdje isplivati", uvjeren je umirovljeni kapetan i član Sindikata pomoraca Hrvatske.

"Na njima se može preživjeti do mjesec dana, stoga treba nastaviti s traženjem nestalih. Nada još uvijek postoji", rekao je Melvan.

Svaka splav ima radar

"Svaka splav bi trebala u sebi imati radar, koji se aktivira s aktivacijom splavi. Radarskim promatranjem s trgovačkih brodova koji tu prometuju pregledavat će se područje plovidbe predviđenom i dobivenom od strane Centra za spašavanje. Hoće li se išta uočiti, vidjet ćemo. Ali ja sam još uvijek optimističan. Nadam se da ćemo pronaći Dina i ostale članove posade", rekao je Mucić.

Francuzi procijenili da nema više šanse, ali...

"Sedam dana je dosta dug period. Francuski Centar za traganje i spašavanje procijenio je da više ne postoji šansa, odnosno da postoje male šanse da se pronađu. Mi smatramo da, dok god postoji i najmanja šansa, i najmanja moguća nada, da se pretraživanje Atlantika mora nastaviti. Vrlo dobro znamo da je brod uletio u uragan sa strahovito jakim vjetrom, ali moramo znati da osim vjetra koji ima određeni smjer kretanja, u Atlantiku postoje jake struje koje ne moraju biti u istom pravcu kretanja kao vjetar. Uvijek postoji mogućnost da su te splavi, za koje pretpostavljamo da su se aktivirale, išle u drugom pravcu od onog kojeg su očekivali iz Centra za spašavanje i traganje."