Na snazi novi zakon u RH, za mirovine pripadnika HVO-a 240 mil. kuna više

HVO, Gloria Lujanović, HVO, obljetnica osnutka HVO, udruga vojnih umirovljenika HVO-a, mirovine HVO

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je prije nekoliko dana kako je podnošenje prijava branitelja HVO-a, koji ispunjavaju uvjete za mirovinu, omogućeno Zakonom te da je za njihove mirovine u tekućoj godini osigurano 240 milijuna kuna više, piše Večernji list BiH. Ministar je potvrdio da je od početka godine na snazi Zakon o braniteljima, a nema saznanja koliki broj ljudi bi se mogao prijaviti.

"Sve je definirano zakonom koji je na snagu stupio 14. prosinca, a dio mjera je u primjeni od početka ove godine", naglasio je ministar hrvatskih branitelja, upitan "postoji li pretpostavka koliko će biti novih branitelja iz HVO-a".

Provjerite svoja prava

"Jasno je i iz našeg financijskog plana i vidi se da je za 2019. godinu povećan program na mirovinskom, a vezan za sve mjere koje su u primjeni od početka 2019., za 240 milijuna kuna", istaknuo je.

Redakciji Večernjaka obratio se čitatelj s pitanjem hoće li njemu sada mirovina biti veća, odnosno hoće li biti vraćena na raniji iznos koji mu je prije desetak godina smanjen. Odgovor smo potražili kod Slavka Marina, voditelja odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Marin nam je kazao kako bi bilo dobro da se ovaj branitelj, ali i drugi, koji imaju slične upite, obrate Ministarstvu hrvatskih branitelja koje ima sve njihove podatke te su oni najkompetentniji za odgovore na ovakva i slična pojedinačna pitanja.

Novi obračun i vještačenje

Zakon pruža mogućnost onima koji nisu ranije ostvarili prava na invalidsku mirovinu, po ugovoru između Republike Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji, jer nisu navrijeme podnijeli zahtjev, da podnesu zahtjev i ostvare pravo na mirovinu.

Ono što je našeg čitatelje vjerojatno ponukalo da pita za povećanje mirovine vjerojatno je članak 141. Zakona u kojem stoji da pripadnici HVO-a, državljani Republike Hrvatske, koji temeljem ugovora između Republike Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji ostvaruju pravo na invalidsku mirovinu u visini razlike između invalidske mirovine koju bi ista osoba ostvarila po pravnim propisima u Republici Hrvatskoj i visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH, imaju pravo na novi obračun visine mirovina temeljem smanjenja postotka oštećenja organizma po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH.

U navedenom slučaju, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na zahtjev stranke obnovit će postupak priznatog prava na mirovinu uz ponovno vještačenje preostale radne sposobnosti. Ranije je navedeno da će uz 6800 pripadnika HVO-a s prosječnom mirovinom od 2900 kuna, prema nekim pretpostavkama, njihov broj, stupanjem na snagu novog Zakona, narasti za oko tisuću.