MUP RH: 'Imamo nultu stopu tolerancije prema nasilju bilo koje vrste, uključujući i u postupanju s migrantima'

mup rh, optužbe za zlostavljanje migranata

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske u utorak je odbacilo navode portala H-Alter koji je, među ostalim, objavio da je hrvatska policija "kažnjavala migrante" pržeći im noge vrućim željeznim štapom.

"Kako bi bilo koji navod bio službeno provjerljiv potrebno je raspolagati barem nekim informacijama, a iz novinarskog napisa oni nisu vidljivi", priopćio je MUP.

Dodaju da su u novinarskom članku sukladno navodima autorice izmijenjena imena sugovornika, sugovornik ne zna u koju je policijsku postaju navodno odveden, ne sjeća se detalja vezanih za izgled navodne postaje, a također nigdje u članku nije navedeno vrijeme kada se događaj navodno dogodio.

"Takva vrsta izvještavanja može biti samo tendenciozna te stoga odlučno odbacujemo navode iz novinarskog članka koji ne sadrži nikakve dokaze za tvrdnje koje se u njemu iznose.

I ovom ćemo prilikom naglasiti kako je primarna zadaća hrvatske policije zaštita granice Republike Hrvatske te zaštita njenih građana i imovine, a tu zadaću svakodnevno i ispunjava", navode u MUP-u.

Ističu da se pridržavaju svih relevantnih europskih i nacionalnih propisa kada je riječ o zaštiti ljudskih prava.

"Još jednom naglašavamo da Ministarstvo unutarnjih poslova ima nultu stopu tolerancije prema nasilju bilo koje vrste, uključujući i u postupanju s migrantima.

Dosad se pokazalo da optužbe migranata koji su spriječeni u nezakonitom prelasku državne granice o navodnom nasilju hrvatske policije nemaju uporište u stvarnosti niti su u ijednom slučaju potkrijepljeni konkretnim dokazima", stoji u priopćenju, prenosi Hina.