Mržnja muti vid više od alkohola!

Kolinda Grabar na stadionu
...kako je pila alkohol na Maksimirskom stadionu iako je ona pila bezalkoholno pivo koje mogu naručiti i popiti svi posjetitelji na tom stadionu.

Stvar je zakuhala Torcida Split objavivši još jučer fotografiju Predsjednice s čašom piva u ruci i citirajući Zakon o sportu koji brani točenje alkohola na sportskim stadionima.

Iako su odmah nakon objave te fotofrafije brojni korisnici u svojim komentarima ispod upozoravali administratora facebook stranice Torcida Split kako Grabar Kitarović u ruci drži bezalkoholni napitak, administrator te stranice nije htio povući svoju objavu.

Umjesto povlačenja, Torcida je odgovorila kako oni to mogu znati jer "Predsjednica nije puhala". Još su joj predbacili što su navijači iz Dalmacije bili spriječeni doći na utakmicu, a neki od njih su i privedeni u policiju.

Sumnjamo kako Torcida Split ne zna kako je ministar policije iz njihovog grada i kako je pripadnik stranke koja je glavni suparnik stranke u kojoj je bila sadašnja hrvatska predsjednica.

No, članovi Torcide Split ne moraju poznavati hrvatski Ustav, hrvatske zakone, a niti pravila novinarske struke. No, Jutarnji list, Slobodna dalmacija i net.hr bi trebali.

Iako znaju kako je Predsjednica pila bezalkoholno pivo tu objavu Torcide su odmah preuzeli. I drže je danas na naslovnicama bez da su pitali što o tome kaže druga strana.

A ta druga strana nije bilo tko. Ona je legalno izabrana predsjednica ove države sviđalo se to nekima ili ne. I zaslužuje barem minimalno poštovanje. Pošteno je pobijedila na neposrednim izborima teškog protivnika.

No, očito tu činjenicu neki ne mogu nikako prihvatiti. Neki je i neskriveno mrze. I u toj mržnji vide i alkohol tamo gdje ga nema. I vide nejednakost tamo gdje je nema.

Krive Predsjednicu da je pila nešto što je u isto vrijeme mogao piti svatko tko se tog dana zatekao na Maksimiru. Ljudski je griješiti. Ali ljudski je to i priznati.

No, oni koji krivo optužuju Predsjednicu kako je pila alkohol iako znaju da to nije istina ne žele priznati da su pogriješili. Nego se umjesto toga kukavički skrivaju iza objave sa facebook stranice Torcide. Od kada novinari prenose informacije za koje znaju da nisu istinite? Kada su Jutarnji list i Slobodna Dalmacija odlučile postati dnevno.hr? Je li toliki očaj za klikovima? I zar njihovi novinari više ne znaju hrvatske zakone i jesu li zaboravili tko je na čelu vlade i ministarstva policije ako su to već zaboravili navijači iz Splita?

Kada se populistički pitaju jesmo li svi jednaki i je li Predsjednica puhala na ulasku u stadion, gdje su bili njihovi novinari koji prate hrvatsko pravosuđe i koji bi nešto trebali znati i o imunitetu kojeg uživaju Predsjednica i saborski zastupnici?

Predsjednica države mora biti spremna na kritike, ali ovi današnji tekstovi nisu kritika nego ispadi mržnje i bijesa poražene strane. Žao mi je što se neke moje kolege uopće osjećaju da su izgubili, jer smo mi donedavno naivno vjerovali kako je jedina strana koju novinari trebaju zauzeti - strana istine. Priča uvijek ima barem dvije strane, ali kod nas su se na te strane podijelili novinari. Objektivnost je izgubila i odavno iščezla iz Hrvatskog novinarskog društva koje se o ovim tekstovima nije ni oglasilo.

A trebali su jer su ovi tekstovi stvarno sramota. Mržnja muti vid više od alkohola.

Mi ćemo pak poslušati Winstona Churchilla. Možda neke kolege još pamte što je on rekao o novinarstvu.

Bez da je danas čitao hrvatske portale.

A što se tiče vas čitatelja, bilo nam je čast i zadovoljstvo izvještavati vas.

 

dalje.com