Mostarac koji je od heroja postao bjegunac sa tjeralice

vedran brljević, interpol, tjeralica, organizirana krađa, vedran brljević, pritvor, poštenjačina, pljačka
Arhivska fotografija
piše net.hr.

Priča o ovom čovjeku iznimno je zanimljiva jer je od svojevrsnog heroja u svega par godina postao običan bjegunac i lopov.

U pljačku s insajderskim informacijama

Prema presudi što ju je izrekao Županijski sud u Zagrebu, on je zajedno s još trojicom pomagača 30. kolovoza 2013. godine opljačkao svoje kolege koji su nekoliko trenutaka ranije pokupili dnevni utržak pekare "Dubravica" u Zaprešiću. Od tada je Brljević nedostupan hrvatskom pravosuđu, pa je i postupak protiv njega proveden u odsutnosti.

Uz Brljevića u pljačku je bio upleten još jedan zaštitar tvrtke Klemm Sigurnost koja je bila angažirana za transport novca pekarskog lanca. Riječ je o Goranu Kovačićeku, koji je već ranije osuđen zajedno s kompanjonima Anđelkom Sudarićem i Miroslavom Markovanovićem.

Maskirani i naoružani

Kovačićek im je javio kada će s kolegom doći po utržak u ‘Dubravicu', pa su vozilo u kojem se nalazio zaskočili Brljević i Sudarić maskirani motorističkim kacigama i naoružani pištoljima. Markovanović ih je čekao u kombiju kojim su se dovezli do zaprešićke ulice Klana. Sve je izgledalo kao običan oružani prepad, da bi istražitelji kasnije utvrdili da se radilo o organiziranoj krađi.

Bijeg i tjeralica

Pljačkaši su ukrali novac koji se nalazio u sigurnosnim spremnicima te se dali u bijeg. Osim utrška ‘Dubravice' ukrali su i iznose što su prikupljeni u VIP-Netu, te ‘Marks&Spenceru'. Radilo se o nešto manje od 700 tisuća kuna.

Brljević, koji uz hrvatsko, ima i državljanstvo BiH, već se godinama nalazi na međunarodnoj tjeralici.

Vratili novčanik s tisućama eura

U tvrtki Klemm Sigurnost radio je tijekom 2008. godine kada se proslavio jer je zajedno s kolegom vratio torbicu s 5,400 eura što su ju pronašli na polici u trgovačkom centru. Kako se u torbici nalazila i putovnica vlasnika zaštitari su ga uspjeli kontaktirati i vratiti mu novac.

‘Bio je na stadionu kad smo ga nazvali. Dojurio je u trgovinu. Novac ga nije toliko razveselio koliko putovnica. Kazao je da često gubi novac, ali bez putovnice se ne bi mogao vratiti kući', ispričao je tada za 24sata Vedran.