Most preko Drave kao dio trase cestovnog međunarodnog koridora 5C

koridor 5c, autocesta 5c, Slavonija, koridor 5c, autocesta 5c, Beli Manastir - Osijek

S visine od 90 metara iznad površine Drave pruža se u ovom trenutku najdojmljiviji pogled na Slavoniju i na najveće gradilište na ovim prostorima - most preko Drave kao dio trase cestovnog međunarodnog koridora 5C.

Nakon što smo prošlog ljeta svjedočili "naguravanju" čelične konstrukcije mosta i spajanja dviju obala, na ovom je gradilištu počelo novo poglavlje. Počelo je postavljanje zatega - užadi koje će nositi most. Uz domaćinstvo Roberta Španovića, glavnog inženjera gradilišta, djelatnika Hrvatskih autocesta koje je financijer ovog velikog projekta, ponovno smo posjetili ovo veliko gradilište.

- Počela je fina montaža - kaže naš domaćin.

Naime, oba armiranobetonska pilona oblika A i visine 75 metara, jedan na dravskoj, a drugi na baranjskoj obali, završeni su. Čelična konstrukcija premostila je Dravu i na nju je izlivena betonska ploča. Počela je završna faza - postavljenje tzv. zatega. Njih će na mostu bit 40 pari, po 20 pari za svaku stranu mosta, odnosno po deset pari sa svake strane pilona.

- Zatega se sastoji od zaštitne cijevi i unutar nje je užad od visokovrijednog čelika. Zatege su različite duljine, od 116 metara, kolika je najduža, do najkraće od 49 metara. Ovisno o dužini zatege varira i broj pari užadi unutar nje, tako ova najduža (i već postavljena) ima 91 par - objašnjava nam naš domaćin.

Zatege se spajaju na vrhu pilona, kada most bude pred samim završetkom uslijedit će i njihovo finalno zatezanje, kojim će u potpunosti na sebe preuzeti nosivu ulogu. Zatege će mostu dati konačni izgleda, bit će to jedan od najatraktivnijih mostova u Hrvatskoj.

Na gradilištu je ovog trenutka stotinjak radnika, najviše ih je iz zagrebačkog Vijadukta. Upravo su oni angažirani na postavljanju zatega. Za svaku je potrebno nekoliko dana. Odnosno u idućih pet mjeseci za očekivati je kako će biti postavljene sve zatege. Bit će to tada posljednja prilika za pogled s vrha mosta...

glas-slavonije.hr