Most odluku o budućoj vladi odgodio za ponedjeljak

Ružica Vukovac, Božo Petrov

U ponedjeljak očekujemo očitovanja. Ako će SDP i HDZ dati neke bolje, kvalitetnije prijedloge, i više od onoga što mi tražimo, apsolutno smo spremni to prihvatiti, kazala je Vukovac koja je pred novinare izašla u 18 sati.

Nacionalno vijeće i saborski zastupnici Mosta trebali su na sastanku koji je započeo u subotu iza podneva, kako je najavljeno, razmotriti aktualnu situaciju i zauzeti stajališta nakon dovršenih pregovora s HDZ-ovim i SDP-ovim koalicijama o paketu reformi kojima Most uvjetuje podršku novoj vladi.

Upitana koliko Most ima članova te nisu li na sastanku trebali utvrditi točan broj zastupnika, odnosno hoće li dvije zastupnice stranke Hrid biti u klubu zastupnika Mosta ili Hridi, Vukovac je rekla kako to nije bilo na dnevnom redu subotnjeg sastanka. Gospođe će same odlučiti hoće li biti u klubu zastupnika Mosta ili će otići u Hrid ili negdje treće, mislim da imaju vremena do utorka, to je njihova stvar.

Sastanak Mosta oko 18.30 sati napustili su Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović iz stranke Hrid te Stipe Petrina, koji je novinarima kratko rekao kako Most nije bio nikad jedinstveniji.

Vukovac je kazala kako na dnevnom redu nije bio ni prijedlog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da Božo Petrov postane predsjednik Sabora.

Koliko znam trećina saborskih zastupnika može predložiti predsjednika Sabora, ali svakako se zahvaljujemo gospodinu Milanoviću na prijedlogu, jer za nas to znači da nas je uvažio kao jednu opciju koja je i takvu funkciju zaslužila, rekao je Vukovac.

Na pitanje što će biti ako u ponedjeljak, kada dobiju službena očitovanja i lijevih i desnih o tome prihvaćaju li njihove reforme, obje strane na sve prijedloge Mosta odgovore pozitivno, Vukovac je odgovorila da će Nacionalno vijeće tada odlučiti kojoj će se strani Most prikloniti, odnosno hoće li i dalje ići s onim svojim prijedlogom kod kojeg ostaju, a to je stručna vlada.

U izjavi za Hinu, Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je, međutim, kako u Mostu nema volje da se utvrde pravila i red.

Iako na svakom sastanku inzistiram da se riješe ključna pitanja, nema razumijevanja. Nema volje da se razjasne pravila unutar Mosta, neke stvari saznajem iz medija i nisam o njima prethodno znala. Zahtijevam red i transparentnost i kako se ne ide u tom smjeru, nego suprotno, ne znam što više da radim, rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

Hina