FOTO  Mještani MO Čačvina, Trilj u Vukovaru

trilj, Vukovar
Tom prilikom posjetili su 16.srpnja Grad Vukovar te spomen obilježja, kako bi odali počast svim poginulim i mučki ubijenim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Prvo stajalište bilo je u selu Bogdanovci, gdje su zapaljene svijeće za poginule i mučki ubijene branitelje i civile u Domovinskom ratu kao i za sve stradale tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon Bogdanovaca , članovi moto klubova i mještani Čačvine uputili su se u Vukovarsku bolnicu - Mjesto sječanja 1991 gdje su imali kratko izlaganje o stradavanju i patnji branitelja i civila tijekom agresije na Vukovar. Sljedeće mjesto na kojem se odala počast i prisjetili se poginulih, nestalih branitelja i civila je Aleja branitelja na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Nakon Memorijalnog groblja zapalile su se svijeće na Ovčari te posjetili Spomen dom Ovčara.
Posljednje stajalište i paljenje svijeća bilo je ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti u Vukovaru. Po završetku svetu misu zadušnicu u Crkvi Sv.Josipa Radnika u Borovu Naselju održao je don Josip Bečić, župnik iz Čaćvina za sve poginule branitelje Vukovara.

-„ovo je šesti puta kako dolazim u Vukovar, posebno mi je drago što je ovoga puta došao pun autobus mještana Čačvina među kojima je velik broj branitelja i djece koja za vrijeme rata nisu ni bila rođena. Ovdje su iz „prve ruke"od naših branitelja, HOS-ovca Ivice Jurčana i Drage Stjepanovića dobili informaciju tko je bio branitelj a tko agresor. Kako danas djecu u školi uče jednu povijest, mi ih kod kuće moramo učiti istinu o ratu, Vukovaru i ćirilici. Mi samo želimo da naša djeca NE zaborave tko je stvarao ovu državu te da se poklonimo ubijenima i poginulima u Vukovaru. Ujedno ovom prilikom zahvalio bih se Damiru Markuš-Kutini, braniteljima iz Udruge Hos-a te članovima Moto kluba Veterani Croatia i Golubica Vukovar"-navodi Filip Žaper predsjednik MO Čačvina, Grad Trilj.

„Nažalost, ovakvi posjetama Slavoniji i svim gradovima koji su doživjeli havariju Domovinskog rat čuvamo stečevine Domovinskog rata, pokušavamo podići nacionalnu svijest i nacionalni moral te ističemo dostojanstvo branitelja kroz društveno korisno djelovanje, ujedno kao članovi MKVC dajemo svoj doprinos o očivanju digniteta i dostojanstva Domovinskog rata"- navodi Vrselja Božidar - dopredsjednik MKVC Istočna Hrvatska.

Tekst,slika: Sonja Srša