Misterij zvan Tito: Komunistički zločinac, diktator, bravar, klavirist obavijen velom tajne

Većina regionalnih medija u ponedjeljak je objavila vijest da su američki obavještajci na temelju govora Josipa Broza Tita iz 1977. godine zaključili kako je Tito bio Rus ili Poljak, a ne Hrvat iz zagorskog sela Kumrovec. O Titovoj ličnosti niz je neodgovorenih pitanja. Sigurno je jedno - Josip Broz Tito bio je jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća na ovim prostorima.

Tko je bio Josip (Franc) Ambroz?

U prilog američkim vjerovanjima da je Tito bio Rus ili Poljak govori nekoliko teorija. Momčilo Jokić, autor knjige 'Tajni dosje - Josip Broz', tvrdi da je 'originalni' Josip Broz preminuo 1913. godine. Njegov identitet tada je navodno preuzeo Josip Ambroz, njegov kolega iz vojnoobavještajnog školskog sektora garnizona u Pečuhu. Josip Ambroz navodno je vanbračno dijete poljske grofice i upravitelja njenog imanja Franca Ambroza. Aleksandar Matunović, Titov osobni liječnik tijekom 70-ih, tvrdi da je Titov otac bio Židov Josip Klein, veterinar gorespomenute poljske grofice. Pravo Titovo im je, tvrdi, bilo Jozef. Profesor s beogradskog sveučilišta Vido Latković također je analizirao Titov govor te ustvrdio da je njegov neobični naglasak rezultat toga što je Tito Poljak.

Hrvatski emigrant Ante Kunek, oslanjajući se na knjigu Miroslava Todorovića 'Hohštapler' tvrdi kako je Titovo pravo ime Franc Ambroz. Franc Ambroz rođen je u Beču, a njegova je majka žena Franje Broza iz Kumrovca. Ona je navodno služila kod bogatog bečkog trgovca s kojim je i zatrudnjela te rodila Franca Ambroza. U bečkom je arhivu pronađena bolnička potvrda gdje je navedeno da je 16. lipnja 1892. godine Marija Broz u Beču rodila zdravo muško dijete. Polubrat Franca Ambroza, Josip Broz, rođen u Kumrovcu, navodno je nestao u Rusiji te je Franc Ambroz preuzeo njegov identitet postavši jugoslavenskim diktatorom.

Ni vlastita majka nije ga prepoznala...

Jedna priča o zamjeni identiteta uključuje smrt 'originalnog' Josipa Broza u Sovjetskom savezu 1920-ih. No, prema toj verziji, Sovjeti su umjesto njega poslali dobro obučenog špijuna. Riječ je, navodno, bila o propalom poljskom plemiću (a prema nekim verzijama, ruskom Židovu). Kao dokaz tome, navodi se da je Josip Broz kao mali izgubio prst (ili više njih), a da je njegova 'zamjena' imala sve prste te izvrsno svirala klavir, što je bilo 'malo' neobično za bravara iz zagorskog sela. Neki tvrde da je Josip Broz 'zamijenjen' nakon što je poginuo tijekom desanta na Drvar.

Priče o zamjeni identiteta su brojne, različita su imena navodnih Titovih roditelja, njihove nacionalnosti, mjesto njegova navodnog rođenja, kao i mjesto i vrijeme smrti 'pravog' Josipa Broza. Većina ih je potkrijepljena pričom da ga u rodnom Kumrovcu nije prepoznala majka.

Tito mason?

Neki tvrde kako je Tito bio članom zagrebačke masonske lože. U prilog tome, između ostalog, navodi se njegov dobar odnos s Winstonom Churchillom. Britanski premijer navodno je bio mason 33. stupnja. Titov osobni tajnik Berislav Badurina tvrdi da je Tito umro kao musliman, sahranjen ispod neobilježene grobnice (izuzev imena, prezimena, godine rođenja i smrti), što je u skladu s muslimanskom, ali i masonskom tradicijom. Kao najočitiji dokaz njegove povezanosti s masonerijom navodi se njegov pokop. Na njemu se okupio ogroman broj državnika, za razliku od pogreba prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tuđman je, naime, masone nazvao 'vragovima', dok im se Tito, tvrde teoretičari, nije zamjerio.

Neodgovorena pitanja

Više od 30 godina nakon smrti jugoslavenskog diktatora ostaju mnoga neodgovorena pitanja. Kako je uspio naučiti klavir i mačevanje te steći toliki osjećaj za luksuz? Zašto je imao neobičan naglasak? Je li zaista bio mason? Je li, kako neki tvrde, stajao iza vala atentata u prijeratnoj Jugoslaviji (Stjepan Radić, Aleksandar I.)? Je li bio u Španjolskom građanskom ratu? Na njih će povjesničari, ali i raznorazni teoretičari i u idućim godinama davati odgovore. Ostaje pitanje hoće li se ikad saznati cijela istina o Titu.

Dnevno.hr